Masyarakat luar bandar tetap terbela

LIMBANG: Pembangunan bukan sahaja tertumpu penyediaan kemudahan asas, tetapi juga memberi penekanan pembangunan pendidikan, jelas Menteri Muda Pemodenan Pertanian, Tanah Adat dan Pembangunan Wilayah Datuk Dr Abdul Rahman Ismail.

Sehubungan itu jelasnya, peruntukan untuk projek RTP yang diperkenalkan pada 2016 telah banyak memberi manfaat kepada pembangunan khususnya di kawasan luar bandar.

Menurutnya, peruntukan itu juga digunakan bina baru atau menaik taraf kemudahan pendidikan bagi keselesaan dan keselamatan warga sekolah.

“Walaupun sektor pendidikan di bawah tanggungjawab Kerajaan Persekutuan, namun Kerajaan Sarawak turut membantu memastikan kemudahan di sekolah dapat disediakan.

“Seperti di SK Bukit Luba, sejumlah RM400,000 peruntukan RTP diberikan untuk pembinaan dewan baharu,” katanya kepada media semasa mengunjungi Kampung Bukit Luba, Kampung Bakol dan Kampung Agong Tua.

….Untuk berita selanjutnya dapatkan naskah Suara Sarawak hari ini 07 Mac 2021


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak