Mengintai kelip-kelip, monyet belanda di Kuala Santaba

LIMBANG: Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) memberi fokus membangunkan ekopelancongan tempatan.

Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Datuk Sri Nancy Shukri berkata, Malaysia dilihat berpotensi tinggi menjadi ekopelancongan terbaik di dunia kerana mempunyai banyak tempat menarik.

Ujarnya, seperti apa yang ada di Kuala Santaba Patiambun di sini. “Suasananya sama seperti di negara Vietnam namun keadaan di sini lebih bersih, cantik dan lebih luas.

“Kita memang hendak mengangkat aktiviti ekopelancongan supaya pelancong akan memilih negara sebagai lokasi terbaik untuk pelancongan.

“Lagipun ada produk lain seperti kelip-kelip dan monyet belanda di Kuala Santaba, Patiambun,” katanya semasa ditemui media selepas melakukan Lawatan Kerja di Jeti Kuala Santaba Kampung Patiambun, pada Sabtu.

Kuala Santaba terletak lebih kurang 15 kilometer dari bandar Limbang dan sering menjadi pilihan kaki pancing selain pemandangan flora fauna yang menarik.

Datuk Nancy berkata, dengan adanya produk pelancongan di kawasan kampung, ia akan dapat menambah pendapatan penduduk setempat.

Jelasnya, apabila pelancong yang datang, penduduk kampung dapat menjual hasil kraf tangan mereka di samping melakukan aktiviti ekonomi lain.

“Misalnya, di Jeti Santaba, ada penduduk yang membawa perahu sebagai punca pendapatan, menjual kraf tangan selain makanan. “Maknanya ekonominya sentiasa bergerak dan ia membantu penduduk setempat menjana pendapatan,” ujarnya.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak