Satu kluster baharu di Sri Aman diisytiharkan hari ini

KUCHING: Jabatan Kesihatan Negeri Sarawak (JKNS)  mengisytiharkan satu lagi kluster baharu di Sarawak iaitu Kluster Taman Vistagro, Sri Aman, hari ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah Embas berkata, kluster itu merupakan kluster komuniti yang telah dikesan di kawasan perumahan di Taman Vistagro di bandar Sri Aman. 

“Indeks kes kepada kluster ini adalah kes positif ke-14,911 yang merupakan seorang lelaki rakyat Sarawak berumur 62 tahun.

“Kes dikesan melalui saringan individu bergejala di klinik swasta dan didapati positif ujian saringan RTK Antigen di klinik swasta pada 23 Mac lalu,” katanya dalam satu kenyataan media, hari ini.

Uggah yang juga Timbalan Ketua Menteri menambah, kes kemudian dimasukkan ke PKRC Sri Aman dan telah menjalani saringan pengesahan menggunakan rT-PCR. 

“Kes indeks ini didapati positif Covid-19 pada 25 Mac lalu dan berkemungkinan telah mendapat jangkitan dari komuniti semasa melakukan pergerakan rentas zon iaitu beliau kerap melakukan perjalanan ke daerah Kuching,” jelasnya.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak