S,wak terdepan sediakan kemudahan latihan pembangunan tenaga manusia

KUCHING: Sarawak perlu menyediakan institusi universiti, vokasional dan pusat latihan kemahiran khas untuk menjana kemahiran dalam teknologi baharu, kata Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg.

Katanya ia sebagai penggerak utama ke arah pembangunan sumber manusia bagi memenuhi keperluan tenaga kerja mahir sendiri.

“Kita perlu mempunyai tenaga mahir sendiri daripada golongan juruteknik dan jurutera supaya ada kelangsungan dalam pada negeri ini mengejar pembangunan berasaskan teknologi dan sumber tenaga baharu, khususnya hidrogen,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap menyempurnakan Konvokesyen Ke-23 Sarawak Skills dan Kolej Universiti i-Cats serta pengisytiharan i-Cats menjadi sebuah Kolej Universiti di sini, hari ini.

Menurut Abang Johari, sememangnya Sarawak agak ke hadapan dari segi membangunkan sumber tenaga manusia sendiri walaupun pendidikan dan kemahiran merupakan tanggungjawab Kerajaan Persekutuan.

….Untuk berita selanjutnya dapatkan naskhah Suara Sarawak 09 Mac 2021


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak