Amalkan kebebasan bersuara secara beretika, matang – Saifuddin

PUTRAJAYA: Kebebasan bersuara secara beretika dan matang perlu diamalkan demi kepentingan serta kemaslahatan ummah, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Saifuddin Abdullah.

“Matlamat komunikasi ummah ini bermaksud menggunakan kebijaksanaan dalam tatacara berkomunikasi untuk memberi pengajaran yang baik, menegur dan mengkritik dengan berhemah serta beradab walaupun berbeza pendapat,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Saifuddin berkata kebebasan bersuara adalah prinsip asas yang penting dalam masyarakat dan amalan demokrasi di negara ini dan kerajaan dengan jelas menegakkan hak kebebasan bersuara seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Beliau berkata dakwaan kerajaan mengekang pengkritik daripada bersuara adalah tidak benar sama sekali kerana terdapat kritikan dalam pelbagai bentuk seperti karya satira dan penulisan yang berunsur kritikan terhadap kerajaan, namun tidak diambil tindakan selama ini.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak