Kerajaan prihatin masalah bekalan air dihadapi penduduk Pulau Bruit

KUCHING: Kerajaan Sarawak melalui Kementerian Utiliti dan Jabatan Bekalan Air Luar Bandar (JBALB) dan Lembaga Air Sibu (LAS) sangat prihatin dengan masalah bekalan air yang dihadapi oleh penduduk di Pulau Bruit, Mukah.

JBALB dalam satu kenyataan berkata, pihaknya sedang giat melaksanakan pelbagai projek sejak 2019 bagi memastikan semua penduduk di kawasan berkenaan mempunyai infrastruktur bekalan air bersih yang lebih baik.

“Isu bekalan air yang selama ini membelenggu penduduk di kawasan Pulau Bruit dapat diselesaikan apabila projek Bekalan Air Luar Bandar (BALB) siap kelak.

Menurutnya, antara projek yang sedang dijalankan ialah Projek Bekalan Air Akut, Projek Cadangan Pengambilan Air Sungai Langsung 20MLD untuk Bekalan Air Tanjung Manis, Program Bekalan Grid Air, Naik Taraf Kawasan Bekalan Air ke Kawasan Tanjung Manis.

Semua projek tersebut dibiayai sepenuhnya oleh Kerajaan Sarawak. “Bagi penyelesaian jangka pendek projek Bekalan Air Akut kini dalam fasa akhir pembinaan Loji Rawatan Air Semop dan dijangka beroperasi pada Mei 2021.

….Untuk berita selanjutnya dapatkan naskhah Suara Sarawak 05 Apr 2021

Suara Sarawak