Konsep pembelajaran mesti relevan

PUTRAJAYA: Perubahan yang berlaku akibat pandemik Covid-19 jelas membuktikan konsep pembelajaran tidak harus terperangkap antara ‘four walls of a room’, kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Menurutnya, konsep pembelajaran yang baik mesti relevan pada setiap masa dan setiap tempat. Dalam suasana norma baharu, ujar Perdana Menteri lagi, penyampaian perkhidmatan secara maya sudah mula meluas khususnya dalam kalangan warga pendidik.

“Hari ini, pelantar pembelajaran digital mendominasi kaedah pembelajaran sebagai sokongan pembelajaran sedia ada yang dijalankan dalam bilik darjah.

“Sejak 15 Jun 2020, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) mengumumkan platform baharu pembelajaran digital untuk guru, pendidik dan murid, iaitu ‘Digital Educational Learning Initiative Malaysia’ atau Delima.

“Platform ini merupakan salah satu peluang untuk para guru berusaha memperkasa diri dalam membangunkan bahan pengajaran dan pembelajaran (PdP) secara digital.

….Untuk berita selanjutnya dapatkan naskhah Suara Sarawak 17 Mei 2021


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak