Lebih banyak pembangunan dan kemajuan

KERAJAAN Persekutuan dengan bantuan Jabatan Peguam Negara (AGC) akan mempertimbangkan untuk mengubah beberapa peruntukan undang-undang kritikal dalam Perlembagaan Persekutuan bagi mengembalikan hak rakyat Sabah dan Sarawak di bawah Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) selepas bergabung dengan Malaysia.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, ini adalah salah satu keutamaan dan sasaran kementeriannya untuk menyelesaikan proses membentangkan Rang Undangundang (RUU) di Parlimen mengenai perkara itu dalam 100 hari Petunjuk Prestasi Utama (KPI).

“Kami telah menyusun rencana pelaksanaan yang komprehensif untuk perkara ini dan sesuai dengan garis masa, kami berada dalam jadual. Kami optimis dapat menyelesaikannya dalam tempoh 100 hari,” katanya.

Tambahnya, RUU tersebut memerlukan suara dua per tiga majoriti di Parlimen supaya dapat disahkan dan ia memerlukan latihan yang luas dengan pihak berkepentingan iaitu Ahli Parlimen serta rakyat.

“Pada dasarnya inilah yang saya lakukan sekarang, bergerak untuk berjumpa pemimpin, pegawai tinggi kerajaan di Sabah dan Sarawak untuk menjelaskan kepada mereka mengenai perkara ini.

Ia adalah agenda penting bagi kami dan saya berharap masyarakat di Sabah dan Sarawak, tanpa mengira pandangan politik akan memberikan sokongan,” ujarnya.

Dalam hal berkaitan, beliau juga optimis bahawa kerajaan di bawah kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ketika ini komited dalam pembangunan Sabah dan Sarawak, yang merupakan salah satu bidang keutamaan di bawah Rancangan Malaysia ke-12 (RMK-12).

Menurutnya, ia berfungsi sebagai kehendak politik yang ditunggu-tunggu untuk mendorong agenda transformasi bagi kedua-dua negeri ini yang akan mempercepatkan pembangunan dan membantu meningkatkan kualiti hidup rakyat.

“Kebenaran yang sukar adalah, setelah mencapai kemerdekaan selama 58 tahun lebih daripada 40 peratus penduduk di Borneo masih tinggal di kawasan luar bandar, kekurangan kemudahan dan prasarana asas seperti penyambungan, komunikasi, elektrik, pendidikan dan juga penjagaan kesihatan.

“Saya harap di bawah RMK-12, lebih banyak pembangunan dan kemajuan berlaku di Sabah dan Sarawak sehingga kita dapat menikmati kemudahan serta infrastruktur yang sama dengan penduduk di Semenanjung Malaysia,” tegasnya.

Untuk rekod, sebahagian daripada Indeks Prestasi Utama 100 hari kementeriannya memfokuskan kepada inisiatif inisiatif transformasi kerajaan, parlimen dan meneliti MA63.

Selain itu, antara empat bidang fokus utama yang harus dilakukan oleh kementerian adalah menyelesaikan proses untuk mengemukakan RUU, had tempoh Perdana Menteri hingga 10 tahun, untuk menyelesaikan proses membentangkan RUU bagi membolehkan pelantikan timbalan Speaker Dewan Rakyat ketiga dan untuk menyelesaikan proses mengemukakan beberapa RUU yang kritikal bagi melihat hak-hak orang di Sabah dan Sarawak di bawah MA63.

Suara Sarawak