Esok penentu juara Lumba Basikal Piala Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah

KUCHING: Kejohanan Lumba Basikal Piala Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah 2022 melabuhkan tirainya petang esok sekali gus menentukan juara dalam setiap kategori yang dipertandingkan.

Sepanjang hari ini, sebanyak tujuh kategori berlangsung dan perlumbaan kategori lelaki terbuka bakal menjadi tumpuan yang menghimpunkan ramai pelumba berpengalaman, berbanding beberapa lagi kategori lain.

Timbalan Presiden Persatuan Berbasikal Sarawak (SCA) Alffian Kadri memberitahu, pertembungan sengit dijangka berlaku khususnya kategori utama (Terbuka Lelaki).

“Kita menjangkakan perlumbaan hari terakhir berlangsung sengit kerana menghimpunkan ramai pelumba handalan,” ujar Alffian pada sidang media sebentar tadi.

Beliau berkata, perlumbaan sepanjang hari ini turut menyaksikan penguasaan hebat pelumba daripada pasukan pilihan.

Antara aksi sebahagian pelumba terlibat hari ini. – FOTO ALIF NONI

Seramai 200 pelumba mewakili pelbagai kelab di negeri ini termasuk pelumba daripada skuad Sukma Sarawak.

Saingan tersebut berlangsung di FAC Road-Politeknik Matang yang dianjurkan oleh SCA dan Persatuan Berbasikal Bahagian Kuching (KDCA).

Ia turut disokong oleh Kementerian Belia, Sukan dan Pembangunan Usahawan Sarawak dan mendapat kerjasama pelbagai agensi kerajaan serta para penaja.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak