KUCHING: Sarawak kini memperkasakan pengawalseliaan dan menggiatkan semula industri getah, khususnya sektor pekebun kecil selepas kemerosotan berpanjangan dalam pengeluaran getah di negeri ini.

Komitmen itu disaksikan dengan kelulusan penubuhan Lembaga Perindustrian Getah Sarawak (Sarib) dalam persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) hari ini.

Ia selepas Rang Undang-Undang Lembaga Perindustrian Getah Sarawak, 2022 yang dibentangkan oleh Menteri Pemodenan Pertanian dan Pembangunan Wilayah Datuk Seri Dr Stephen Rundi Utom mendapat sokongan sebulat suara daripada semua Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun).

Menurut Rundi yang juga Adun Kemena, penubuhan Sarib juga bagi meningkatkan pengeluaran domestik serta mengurangkan import bahan mentah getah ke dalam negara.

“Industri getah di Sarawak didominasi oleh subsektor pekebun kecil yang menyumbang 99.9 peratus daripada jumlah anggaran kawasan tanaman seluas 165,468 hektar pada 2020, bertaburan di seluruh negeri.

“Tiada perubahan ketara dalam hektar dalam tempoh sepuluh tahun yang lalu,” katanya.

Menjelas lanjut, beliau berkata output sebaliknya menunjukkan penurunan daripada 345,000 tan pada tahun 2000 kepada 57,000 tan pada tahun 2020, penurunan yang ketara sebanyak 83.48 peratus.

Katanya angka pengeluaran tahun ke tahun dalam tempoh itu menunjukkan pengeluaran getah bertindak balas secara positif kepada lonjakan harga yang menggalakkan pada 2010 hingga 2017 apabila rekod 433,000 tan metrik dihasilkan pada 2011.

Bagaimanapun, Rundi berkata dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kira-kira 58 peratus daripada kawasan matang tidak diterokai dan dalam keadaan separuh hutan.

Beliau berkata ini berikutan sikap umum kebanyakan pekebun kecil yang menganggap kebun kecil getah sebagai pendapatan sampingan menyebabkan pokok tidak pernah ditoreh secara berkala, kecuali apabila harga getah tinggi.

Suara Sarawak