KUCHING: Penggunaan air di kawasan bandar, yang didiami kira-kira separuh daripada penduduk Sarawak adalah sangat tinggi jika dibandingkan dengan kebanyakan negara maju, yang hanya menggunakan kira-kira 150 liter per kapita air sehari.

Menteri Utiliti dan Telekomunikasi Datuk Julaihi Narawi berkata rekod menunjukkan penggunaan domestik air bagi Sarawak boleh mencapai 270 liter per kapita sehari bagi kawasan bandar.

“Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), akses optimum kepada air membolehkan penggunaan 100 liter setiap orang setiap hari secara purata, dibekalkan secara berterusan melalui berbilang pili dan yang memenuhi semua keperluan penggunaan dan kebersihan.

“Cadangan penggunaan air Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) ialah 165 liter seorang setiap hari.

“Inilah sasaran yang telah kami tetapkan dalam pelaksanaan Strategi Pembangunan Pasca Covid-19 2030 (PCDS 2030), oleh itu peranan semua pihak dalam memulihara air bagi memastikan kelestarian sumber air kita adalah amat penting,” katanya.

Julaihi (dua kanan) bersama-sama tetamu kehormat yang lain melawat pameran sempena Program Sambutan Hari Air Sedunia 2022 Peringkat Sarawak di sini, hari ini. Foto Ghazali Bujang.

Beliau berkata demikian ketika berucap sempena Program Sambutan Hari Air Sedunia 2022 Peringkat Sarawak di sini, hari ini.

Hadir sama Timbalan Menteri, Kementerian Utiliti dan Telekomunikasi I (Telekomunikasi) Datuk Liwan Lagang, Timbalan Menteri, Kementerian Utiliti dan Telekomunikasi II (Utiliti) Datuk Dr. Abdul Rahman Junaidi, Setiausaha Kewangan Sarawak merangkap Pengerusi Lembaga Air Kuching Dato Sri Dr Wan Lizozman Wan Omar, Setiausaha Tetap, Kementerian Utiliti dan Telekomunikasi Dato Ir. Alice Jawan dan Pengurus Besar Lembaga Air Kuching Rodziah Mohamad.

Justeru, Julaihi berkata bagi mengelakkan pembaziran air, sebanyak RM77.28 juta telah diperuntukkan bagi melaksanakan program mengurangkan Kadar Kehilangan Air Tidak berhasil (NRW).

Katanya berdasarkan rekod, NRW semasa beberapa agensi bekalan air mencecah 40 peratus malah lebih tinggi bagi beberapa kawasan di bawah Jabatan Bekalan Air Luar Bandar (JBALB).

“Sasaran kami seperti yang dinyatakan dalam strategi PCDS 2030 adalah untuk mengurangkan NRW kepada 25 peratus.

“Justeru, semua agensi bekalan air perlu mengambil tindakan proaktif untuk mengurus NRW secara holistik dan mengurangkan NRW di kawasan masing-masing,” katanya.

Suara Sarawak