KUCHING: Bandar Selangau perlu diperluaskan dengan mewujudkan Perbandaran Baharu Selangau bagi menampung pertambahan penduduk.

Adun Tamin Christopher Gira Sambang berkata, ia juga susulan Selangau kini sedang membangun dengan pesat khususnya dalam industri kelapa sawit.

“Bandar Selangau kini sangat sesat, justeru saya merayu kepada kerajaan untuk menubuhkan Perbandaran Baharu Selangau pada masa hadapan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Perbahasan Menyokong RUU Perbekalan (2023), 2022 dan Usul Merujuk Resolusi Anggaran Perbelanjaan Pembangunan Bagi Tahun 2023 di Kompleks DUN di sini, hari ini.

Mengulas lanjut katanya, aktiviti pertanian lain yang turut berkembang pesat di kawasan tersebut termasuk sayur-sayuran, buah-buahan ternakan dan banyak lagi.

“Hasil ini perlu disimpan atau disimpan untuk mengekalkan kualiti. Pada masa ini tiada kemudahan untuk memulihara produk ini, oleh itu saya juga ingin memohon penubuhan pusat pengumpulan di Selangau,” tambahnya.

Dalam pada itu, beliau turut memohon kerajaan untuk menaik taraf sembilan buah sekolah usang dan daif kerana keadaan sekarang sudah tidak selamat termasuk sebuah Pejabat Pendidikan Daerah Selangau.

“Antara sekolah yang telah dikenal pasti perlu dinaik taraf termasuk SK Ng Arau (Ulu Mukah), SK Sg Pelugau, SK Sg Buloh, SKNg Selangau, SK Ng Kua, SK St Mark, SK St Mathew, SK Sebentik dan SMK Ulu Balingian,” ujarnya.

Mengulas lanjut, beliau juga memohon pelaksanaan beberapa projek infrastruktur dipercepatkan termasuk Kompleks Sukan Mini Selangau yang terbengkalai sejak pandemik Covid-19.

Beliau juga memohon peruntukan tambahan untuk pelaksanaan projek bekalan air, bekalan air serta liputan internet, dalam masa yang sama menyeru pihak berkaitan untuk segera menyelesaikan masalah-masalah berkaitan.

Suara Sarawak