SIBU: Tugas sebagai ahli parlimen bukan tugas mudah kerana memerlukan komitmen tinggi, kata Calon Gabungan Parti Sarawak (GPS) Parlimen Sibu Clarence Ting Ing Horh.

Ting berkata, sebelum bersetuju menjadi calon GPS, beliau berfikir panjang kerana merupakan muka baharu.

Bagaimanapun menurutnya, beliau akan menjalankan tanggungjawab dengan komited seperti yang ditampilkan sebagai Pengerusi Majlis Perbandaran Sibu (MPS).

“Apabila saya masuk, saya mengambil peranan sebagai Pengerusi MPS, saya bersungguh-sungguh melakukan tanggungjawab kerana jawatan itu bukan untuk diri saya.

“Saya tahu bahawa tanggungjawab apabila anda dipilih sebagai ahli parlimen. Ia jauh lebih mencabar daripada menjadi Pengerusi MPS.

“Jadi, kenapa awak tidak keberatan? anda perlu memikirkannya sama ada mahu mengambilnya atau tidak dan anda tidak keluar dan bertanya ‘Hei, undi saya’ dan kemudian anda tidak melakukan apa-apa… Saya tahu berapa banyak kerja yang perlu dilakukan. Kenapa kita perlu berfikir dengan teliti sebelum kita membuat komitmen atau keputusan,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menghadiri Program Randau Skim Pinjaman Rumah Panjang Perbadanan Pembangunan Perumahan Sarawak (HDC) 2022 di sini, hari ini.

Timbalan Menteri Kesihatan Awam, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Michael Tiang Ming Tee, Timbalan Menteri Pendidikan, Inovasi dan Pembangunan Bakat I Datuk Dr Annuar Rapaee dan Ketua Pegawai Eksekutif HDC Mohamad Asman Ahmad turut hadir.

Mengenai kempen pilihan rayanya, Ting berkata, beliau akan cuba bertemu seberapa ramai pengundi di Parlimen Sibu.

“Setakat ini saya berkempen di kawasan bandar dan malam ini (Selasa) di Sungai Bidut, kita berusaha lebih, sebab itu kita keluar awal dan balik lewat.

“Saya calon baharu dan pengundi perlu mengenali saya, sebab itu saya fokus pada semua tempat dan ia agak mencabar. Tidak kira di mana mereka berada, kita pergi kepada mereka,” jelasnya.

Suara Sarawak