Foto Ghazali Bujang

KUCHING: Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Sarawak menggagalkan cubaan sebuah syarikat pengeksport untuk mengeksport sisa logam seberat 158,284 kg ke luar negara.

Muatan yang dibawa menggunakan enam buah kontena tersebut diikrar sebagai ‘copper flakes’ dan ‘aluminium flakes’.

Pengarah Kastam Sarawak Dr Ahmad Taufik Sulaiman berkata, sepasukan Bahagian Penguatkuasaan JKDM Kuching telah memeriksa muatan tersebut di Pelabuhan Senari, di sini pada 12 Oktober lalu, kira-kira jam 2.30 petang.

Katanya, pemeriksaan dilakukan selaras dengan pelaksanaan Operasi Demeter VIII 2022 oleh JKDM yang menyasarkan penyeludupan.

“Pemeriksaan awal mendapati barang yang diikrar tidak sama seperti dalam dokumen kastam yang diikrar oleh syarikat.

“Oleh yang demikian, semua kontena tersebut telah ditahan bagi tujuan pemeriksaan lanjut di Pejabat Bahagian Penguatkuasaan, Jalan Gedung, Kuching, Sarawak,” katanya dalam sidang media, di sini hari ini.

Beliau berkata, rampasan dianggarkan bernilai RM2,168,200 dan cukai yang terlibat ialah RM204,820.

Tambahnya, agen penghantaran dan pemilik syarikat tempatan pengeksport barangan berumur lingkungan 40 tahun turut ditahan.

“Kesemua muatan sisa logam adalah barangan larangan di bawah Perintah Kastam (Larangan Mengenai Eksport) 2017 dan pengeksportan hendaklah mendapat kelulusan daripada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI),” ujarnya.

Taufik berkata, kes disiasat di bawah Seksyen 133(1)(a), Akta Kastam 1967.

Katany, jika bersalah akan didenda tidak melebihi RM500,000 atau hukuman penjara tidak melebihi tujuh tahun atau kedua-duanya sekali.

Suara Sarawak