KUCHING: Kerjasama antara Kementerian Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan dengan Rotary Club Urban Kuching akan membantu mempercepatkan pembangunan belia sekali gus membantu menambah nilai atribut dalam kalangan belia.

Demikian jelas Menterinya Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah yang menyatakan pembangunan belia perlu dibangunkan dari setiap aspek untuk menjadikan belia masa kini individu yang sihat.

“Ia termasuklah keperluan fisiologi, intelek, emosi, pembangunan jasmani, rohani, keusahawanan dan kepimpinan bagi mewujudkan tempat tinggal yang lebih baik, selamat dan lebih bahagia.

Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah (kanan) menerima cenderahati daripada Presiden Piagam Andre Suharto 2022-23 Rotary Club Urban Kuching.

“Kewajipan moral ini akan membantu masyarakat membangunkan belia bersama-sama supaya melahirkan masyarakat yang makmur dan penyayang,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa berucap pada majlis Makan Malam Pelancaran Rotary Club Urban kuching di Hotel Waterfront baru-baru ini.

Jelas Karim, majlis pelancaran Rotary Club Urban Kuching pada malam itu merupakan satu peristiwa penting untuk menandakan kelahiran Badan Bukan Kerajaan (NGO) baharu yang menganggotai Rotary International iaitu sebuah organisasi berusia 117 tahun yang memulakan pembasmian polio di seluruh dunia.

Presiden Piagam Andre Suharto 2022-23 Rotary Club Urban Kuching (kiri) mengetuai ikrar oleh pemegang jawatan baharu Rotary Club Urban Kuching, manakala Joanne Kam Huey Jiuan (dua kiri) Gabenor Daerah Antarabangsa Rotary.

“Saya difahamkan bahawa ini adalah kali pertama dalam kalangan kelab di Singapura, Brunei, Malaysia Timur, Johor dan Melaka menyatakan bahawa gabenor daerah yang lalu menjadi presiden piagam kelab baru.

“Ini adalah sifat-sifat yang sangat asas untuk asas yang kukuh untuk menjadikan seseorang menjadi warganegara yang baik,” katanya.

Dalam masa yang sama, beliau menyifatkan Suharto sebagai seorang yang mempunyai toleransi, bersikap inklusif dan melayan setiap manusia secara sama rata tanpa mengira latar belakang mereka.

Presiden Piagam Andre Suharto 2022-23 Rotary Club Urban Kuching (kanan) menerima sijil Kelab Rotary Urban Kuching daripada Gabenor Daerah Antarabangsa Rotary 3310 Joanne Kam Huey Jiuan.

Tambah beliau, Sarawak sudah terkenal sebagai negeri di Malaysia yang memperjuangkan keperluan rakyat Sarawak seperti yang terbukti.

“Kami menyokong penggunaan bahasa Inggeris di sekolah, kami mengendalikan Dewan Undangan Negeri kami dalam bahasa Inggeris, kami memperjuangkan hak ke atas sumber asli kami supaya kami dapat membangunkan ekonomi dan bakat kami.

“Kami juga merupakan negeri pertama yang menolak pelepasan karbon sifar dengan penggunaan bas berkuasa Hidrogen,” ujarnya.

Jadi peluang untuk belia memainkan peranan dalam membangunkan Sarawak adalah banyak tetapi belia mesti dibangunkan supaya mereka bersedia untuk mengambil peluang ini.

Rotary Club Urban Kuching tindakan yang baik menjadi contoh yang cemerlang kepada orang lain dan menjadi inspirasi agar ramai yang akan mengikut jejak langkah anda dalam melakukan kebaikan kepada masyarakat.

“Saya mengucapkan tahniah kepada Gabenor Daerah Lepas Andre Suharto kerana mengetuai pasukan baru di Rotary Club Urban Kuching.

Dalam masa yang sama, MTCP turut menyumbangkan sebanyak RM10,000 untuk Rotary Club Urban Kuching menjalankan projek mereka.

Suara Sarawak