TIONG KING SING

BINTULU: Cadangan tempat letak kereta untuk Hospital Bintulu kini ditangguhkan kerana Jabatan Kerja Raya (JKR) sedang mengkaji sama ada untuk memindahkan tangki air retak yang menduduki tapak projek.

Penyandang kerusi Parlimen Bintulu Datuk Seri Tiong King Sing berkata, sistem tangki air yang rosak perlu dirobohkan dan dibina semula secepat mungkin kerana ia kini bahaya.

“Saya kata (kepada JKR) mereka mesti proaktif dan tidak reaktif kerana sudah ada sedikit keretakan di situ. Lambat laun, tangki air itu perlu dirobohkan.

“Jadi, saya telah meminta mereka (JKR) untuk menjalankan kajian itu. Saya akan membuat susulan dengan mereka mengenai hasil kajian,”katanya.

Sebaik tangki air dialihkan, Tiong berkata, cadangan tempat letak kereta baharu dan kemudahan hospital lain yang diperlukan boleh dibina di sini.

Mengenai topik berkaitan, beliau turut menyatakan hasratnya untuk menaik taraf Hospital Bintulu dan berkemungkinan menubuhkan sebuah syarikat baharu milik sektor swasta.

Katanya, beliau telah membawa idea itu kepada bekas Menteri Kesihatan Dr Adham Baba dan cadangan itu dibiarkan tergantung selepas pertukaran menteri.

“Tetapi saya tidak akan berputus asa. Saya akan terus berjuang untuk itu, untuk Hospital Bintulu dinaik taraf selepas pilihan raya (umum) jika saya masih ada.

“Saya akan cuba yang terbaik untuk dinaik taraf. Malah saya sudah mempunyai senarai semua kekurangan di Hospital Bintulu,” kata Tiong.

Pada PRU-15 ini, penyandang lima penggal kerusi Parlimen Bintulu itu berdepan pertembungan tiga penjuru dengan calon Parti Tindakan Rakyat (DAP) yang juga setiausaha publisiti DAP Bintulu, Chiew Chan Yew dan calon baharu PN daripada Parti Pribumi Bersatu (Bersatu) yang juga Ketua Bahagian Bersatu Bintulu, Duke Janteng.

Suara Sarawak