Hii (dua kiri) menyerahkan tugasnya kepada Sherinna

 

Nancy (kiri) menyerahkan tugasnya kepada Morshidi

KUCHING: Kementerian Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan (MTCP) dan Kementerian Belia, Sukan dan Pembangunan Usahawan masing-masing melantik setiausaha tetap baharu yang akan memulakan tugas pada 3 Jan 2023.

Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah selaku menteri kepada kedua-dua kementerian tersebut mendedahkan bahawa Datuk Sherinna Hussaini akan menggantikan Datuk Hii Chang Kee, manakala Morshidi Federick akan menggantikan Nancy Jolhi.

“Dengan pelantikan itu, saya berharap kementerian memberi kerjasama penuh kepada setiausaha tetap baharu kita, sekali gus membawa kementerian ke tahap yang lebih tinggi,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika majlis penyerahan tugas setiausaha tetap kementerian di Bangunan Baitulmakmur II, di sini, hari ini.

Abdul Karim menambah, Hii ​​akan dipindahkan ke Pejabat Jabatan Perdana dan mula berkhidmat mulai 3 Januari.

“Pada masa sama, beliau (Hii) juga akan menjadi Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri berbangsa Cina yang pertama memegang jawatan tersebut di negeri ini.

“Untuk itu, kami berharap beliau dapat menyumbangkan perkhidmatan yang baik di jabatan baharunya kelak,” katanya.

Bagi Nancy pula, beliau akan dipindahkan menjadi Pengarah Jabatan Muzium Negeri.

“Dengan Muzium Budaya Borneo yang telah menerima kira-kira 540,000 pengunjung sejak hari pembukaannya dan menerima banyak maklum balas positif, saya percaya beliau mampu menunjukkan prestasi baik dalam menjawat jawatan tersebut,” katanya.

Suara Sarawak