MINGGU lepas, tular video seorang lelaki mengamuk di lapangan terbang kerana menunggu terlalu lama, apabila pesawat yang sepatutnya dinaiki olehnya serta penumpang yang lain ditangguh sehingga lapan jam.

Menerusi video dengan #8jamkenasidai — penumpang itu mendakwa pesawat yang membawa mereka berlepas pada jam 11.35 malam 22 Disember 2022, namun ditunda sehingga jam 7.40 pagi 23 Disember, keesokan harinya tanpa sebarang pengumuman.

Dalam video itu, jelas terdengar seorang lelaki menggesa agar pihak pengurusan bertanggungjawab kepada penumpang yang keletihan, lebihlebih lagi ada warga emas yang tidak berapa sihat.

Tanpa sebarang pengumuman itu, maknanya ia satu penyeksaan yang panjang.

Saya sudah merasainya tiga minggu lepas, seperti yang saya tulis sebelum ini — kena sidai lebih lapan jam.

Sejak beberapa minggu ini, ada syarikat penerbangan yang kerap mengalami masalah penjadualan semula masa terbang, pembatalan dan lewat terbang — yang mencetus ketidakpuasan hati penumpang.

Seperti yang saya kongsi minggu lepas, saya sabar menunggu 12 jam dari Sabah menuju Kuching.

Menunggu di balai berlepas.

Saya duduk menunggu jam, anak-anak mengeluh sambil cuba untuk tidur dan suami pula mengambil peluang membaca buku.

Saya menerimanya dari sudut positif, tetapi apabila tular video seorang penumpang mengamuk di Twitter — saya rasa memang patut pun… kerana penumpang diletak dalam satu keadaan yang mereka tidak jangka, dingin, tengah malam menunggu esoknya, mata mengantuk dan terasa seperti benar-benar berada di sudut titik buta.

Jangankan lapan jam, dua jam menunggu lagi seksa.

Video penumpang yang tular itu mendapat reaksi netizen yang ratarata bersetuju dengan tindakan lelaki terbabit kerana sekurangkurangnya membuka mata banyak pihak.

Penumpang berasa teraniaya tanpa diberitahu dan menunggu terlalu lama memandangkan ia telah menyusahkan penumpang terutamanya yang pergi atas urusan kerja atau pergi bercuti.

Syarikat penerbangan perlu menerima rungutan orang ramai dengan hati terbuka, tanpa perlu berkecil hati atau mengunci mulut untuk tidak menerangkan keadaan sebenar.

Penumpang perlu diberitahu lebih awal kerana memudahkan mereka menukar rancangan, salah satunya balik semula ke hotel atau rumah supaya boleh berehat.

Lebih-lebih penerbangan yang ditunda lebih daripada lapan jam, bukan biarkan mereka tersadai di balai berlepas terlalu lama.

Syarikat penerbangan perlu berkomunikasi terus dengan penumpang sebaik sahaja adanya keputusan menunda atau menjadualkan semula penerbangan.

Jangan diam atau membiarkan penumpang membaca perubahan penerbangan di skrin yang dipapar di lapangan terbang.

Satu lagi saya anggap penting adalah baucar makanan dan minuman. Berdasarkan pengalaman sendiri, apabila penerbangan ditunda ke jam 2.45 pagi.

Semua kafe ditutup sehingga jam 10.30 malam di lapangan terbang.

Tolong santuni penumpang dengan makanan dan minuman panas atau memberi pilihan.

Bukannya burger atau minuman sejuk pada tengah malam.

Saya sendiri mendengar rungutan warga emas yang meminta anaknya supaya mengambil minuman panas sedangkan waktu itu kami tidak diberi pilihan, yang ada cuma minuman berkarbonat sejuk.

Ini bukan aduan atau rungutan, tetapi cadangan dan pendapat supaya penumpang yang berusia dapat disantuni dan berasa hangat.

Jika tiada cara lain, mungkin mereka boleh menyediakan perkhidmatan penghantaran makanan dan minuman dari luar.

Saya kasihan melihat warga emas berkerusi roda memakai pakaian tebal diselimuti anaknya dengan pakaian tambahan.

Fikirkan usia emas yang tidak sihat, tidak dapat berjaga dan menahan mengantuk.

Komunikasi berterusan dituntut supaya penumpang tidak hilang tujuan dan hilang sabar.

Berdasarkan apa-apa yang tertera di laman Suruhanjaya Penerbangan Malaysia, jika penerbangan ditunda atau dibatalkan, syarikat penerbangan kemungkinan besar perlu menyediakan anda pampasan bagi membantu anda meneruskan perjalanan.

Namun, ia bergantung kepada punca penundaan atau pembatalan, pampasan ini mungkin merangkumi makanan, panggilan telefon dan akses Internet (bagi penangguhan selama dua jam atau lebih) dan penginapan hotel dan pengangkutan bagi penangguhan selama lima jam atau lebih.

Ada kemungkinan bagi pembayaran balik secara penuh atau penerbangan alternatif jika penerbangan dibatalkan.

Tetapi satu-satunya pengecualian adalah apabila berlakunya keadaan luar biasa termasuk risiko keselamatan atau cuaca ekstrem, apabila syarikat penerbangan tidak dapat menjangkanya.

Masih terpakai?

Saya tidak tahu jika syarat di atas masih terpakai, tetapi secara logiknya penumpang wajib diberitahu bagaimana keadaan sebenar. Jika diberitahu bahawa penerbangan terpaksa ditunda kerana faktor keselamatan, saya rasa semua penumpang akan menerimanya dengan hati terbuka.

Apabila tidak diberitahu mengapa perlu menunggu berjam-jam, sudah pasti rasa tidak puas hati itu timbul.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook mengarahkan salah sebuah syarikat penerbangan memohon maaf kepada semua penumpang yang tersadai di lapangan terbang susulan tindakan pihak syarikat itu menangguh perjalanan tanpa apa-apa notis. Ini selepas beliau menerima aduan secara terbuka di media sosial.

“YB please do somethinglah to Malaysia punya airline operator yang tak ada hati perut ke nak maklumkan kepada pelanggan hantar blanket atau neck pillow at least.

Delayed dari jam 11 ke 6 pagi dalam airport sejuk macam ni?

Tolonglah elok sikit,” tulis salah seorang pengguna terkesan di media sosial.

Sejak 23 Disember lalu, tular rungutan beberapa penumpang di media sosial mendakwa syarikat penerbangan tidak menjaga kebajikan mereka seperti tidak menyediakan bilik penginapan sementara ketika perjalanan didakwa tergendala selama berjam-jam.

Dalam keadaan sekarang, ketika lonjakan sektor penerbangan yang semakin pulih, rasanya ia memerlukan penambahbaikan supaya dapat mengembalikan kepercayaan pelanggan.

Kita faham sektor penerbangan pernah patah sayap sepanjang Covid-19 melanda dunia.

Pada 2020, bulan Mac tahun itu, deretan pesawat tersadai di serata lapangan terbang global susulan sekatan perjalanan dan penutupan sempadan demi membendung penularan Covid-19.

Permintaan menjunam dan pendapatan menjadi lumpuh, kakitangan diarah bercuti, lapangan terbang ditutup, penghantaran pesawat baharu ditangguhkan manakala pengeluaran pesawat turut digantung.

Namun tahun 2022, semua sektor mula menampakkan pemulihan ketara walaupun industri penerbangan dikatakan belum bernasib baik sepenuhnya setidak-tidaknya sehingga 2024.

Lonjakan pergerakan penumpang tercetus di lapangan terbang seluruh negara berikutan permintaan lebih tinggi selepas pembukaan semula sempadan.

Syarikat penerbangan yang giat menyambung semula laluan penerbangan antarabangsa, membayangkan prospek memberangsangkan bagi industri penerbangan untuk mencatatkan pemulihan lebih cepat.

Langkah proaktif untuk membuat penambahbaikan bagi kepentingan pengguna perlu disegerakan.

Dalam masa yang sama, usaha merungkai masalah ini perlu dibuat secara teratur bagi memastikan penyelesaian menyeluruh berupaya dirangka dan dilaksanakan.

Malah persoalan selalu dibangkitkan penumpang mengenai syarat dan kelayakan mendapatkan pampasan sekiranya mengalami kelewatan penerbangan harus juga diumumkan.

Walaupun ada laluan aduan rasmi, penumpang akan terasa dibela apabila disediakan carta aliran bagi memfailkan aduan rasmi.

Perlukan perubahan lebih besar dalam aspek kepantansan tindakan.

Dalam apa-apa alasan dan sebabnya masalah, perlukan penyelesaian segera.

Pada masa sama, saya ucapkan Selamat Tahun Baharu 2023.

Tiga ratus enam puluh enam hari dilalui dengan pelbagai cabaran, dugaan dan pahit manis kehidupan.

Penghujung tahun yang berbaki dua hari ini, harus kita penuhi dengan senang hati, azam untuk berubah daripada kejahatan kepada kebaikan, daripada perlahan kepada kepantasan dalam semua aspek baik tindakan, keputusan dan cara kehidupan.

Suara Sarawak