KUCHING: Tiga universiti di Sarawak akan mengadakan kajian mengenai Masyarakat Menua bermula tahun depan sebagai persediaan untuk menangani perkara itu.

Menurut Menteri Wanita, Kanak-Kanak dan Kesejahteraan Masyarakat Datuk Sri Fatimah Abdullah, tiga universiti terlibat dalam kajian ialah Universiti Swinburne Sarawak, Curtin dan Universiti Teknologi Sarawak (UCTS).

Beliau berkata, penyelidikan yang akan dijalankan oleh universiti termasuk memetakan profil warga emas, mengenal pasti isu dan cabaran masyarakat lanjut usia di negeri ini.

“Sarawak akan mencapai status negeri lama menjelang 2028 iaitu lebih awal daripada jangkaan seluruh Malaysia mencapai status itu pada 2030.

“Trend penduduk warga emas di Sarawak juga meningkat sebanyak 0.55 peratus setiap tahun sejak 2020 di mana sebelum ini kerajaan Sarawak turut bekerjasama dengan My Ageing, Universiti Putra Malaysia (UPM) untuk menjalankan penyelidikan.

“Ini bagi mendapatkan input berasaskan bukti bagi pembangunan dasar dan program serta pelaksanaan intervensi yang disasarkan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Wanita dan Keluarga Sarawak di kediamannya di sini.

Pada sidang media selepas pertemuan itu, beliau turut mengumumkan persaraan Setiausaha Tetap Kementerian Wanita, Kanak-Kanak dan Kesejahteraan Masyarakat Datuk Rashidah Bolhassan.

“Terima kasih atas sumbangan dan sokongan yang telah diberikan semasa menjadi Setiausaha Tetap Kementerian Pembangunan Wanita, Kanak-Kanak dan Kesejahteraan Masyarakat,” katanya.

Suara Sarawak