Ibrahim (lima kanan), Timbalan Pengarah DBKU Mohamad Faisal Adenan (empat kiri) dan yang lain menyaksikan penyerahan simbolik Dewan Sri Keranji oleh Wangi Abadi Construction Sdn. Bhd. Pengurus Besar Ibrahim Mokarat (tiga kiri) kepada Timbalan Setiausaha Kelab Sri Keranji Jaya Awang (empat kanan). FOTO: RAMIDI SUBARI

KUCHING: Pengubahsuaian Dewan Sri Keranji yang baharu dijangka memberi manfaat kepada penduduk sekitar Kampung No 3 dan menjadi saluran berterusan atlet sepak takraw di Sarawak.

ADUN Satok Datuk Ibrahim Baki berkata, dengan penaiktarafan itu, diharap masyarakat di sini dapat memanfaatkan sepenuhnya dewan dan menganjurkan sukan sepak takraw yang terkenal di kampung itu.

“Di sinilah pemain lagenda sepak takraw dilahirkan di kampung ini. Justeru, saya harap lebih banyak lagi atlet dilahirkan pada masa hadapan,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyaksikan penyerahan projek kontraktor Ibrahim Mokarat dari Wangi Abadi Construction Sdn Bhd kepada timbalan pengerusi kelab sepak takraw Sri Keranji Jaya Awang di sini, hari ini.

Sementara, pegawai khas kepada ADUN Satok Azmi Hipni menyatakan keyakinannya bahawa dewan tersebut akan memberi impak kepada masyarakat di sini.

Selain sukan itu sendiri, penduduk di sini juga boleh menggunakan dewan untuk penganjuran pelbagai program lain.

“Ia bukan sahaja untuk program seperti ini (sepak takraw), malah menjadi tempat latihan silat.

“Dewan ini boleh menjadi tempat di mana golongan muda berlatih untuk menjadi atlet masa depan yang akan mewakili Sarawak ke peringkat lebih jauh,” katanya ketika ditemui wartawan.

Anak muda bermain sepak takraw di Dewan Sri Keranji. FOTO: RAMIDI SUBARI

Suara Sarawak