ARTIKEL

2,837 sertai Spartan Race 2019 Sarawak bermula esok

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Spartan Race 2019, acara larian berhalangan terbesar di dunia akan berlangsung buat kali pertamanya di Sarawak, bermula esok.

Turut dianggap sebagai acara larian berhalangan terbaik di dunia, acara dua hari berkenaan menyaksikan penyertaan 2,837 peserta dari seluruh dunia.

“Ini adalah satu jumlah penyertaan yang baik bagi penganjuran buat kali pertama di Sarawak, dan ini tentunya akan meningkatkan lagi industri pelancongan Sarawak,” kata Menteri Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Belia dan Sukan Sarawak, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah.

Beliau yang ditemui ketika meninjau persiapan acara itu di Institut Kepimpinan Perkhidmatan Awam Sarawak, Kilometer 20 Jalan Kuching-Serian, di sini, semalam berkata, jumlah penyertaan boleh mencecah 3,000 orang, namun isu jerebu bulan lepas, sedikit sebanyak menjejaskan promosi kepada masyarakat luar negara.

“Ramai peserta dari luar negara juga menyatakan kebimbangan mereka ke negeri ini, kerana cuaca berjerebu bulan lepas dan telah membatalkan penyertaan mereka.

“Kami juga hampir membatalkan acara ini tetapi Jabatan Meteorologi memberi ramalan yang arah angin akan berubah dan kami memutuskan meneruskan acara ini,” katanya.

Abdul Karim berkata beliau berpuas hati dengan persiapan acara berkenaan dan gembira menyaksikan sokongan masyarakat tempatan yang turut membantu.

“Ada juga yang saya nampak menjual cenderamata, ini sudah tentu dapat membantu mereka dari segi ekonomi,” katanya.

Acara berkenaan akan menyaksikan kategori Sprint (5km), Beast (21km), Ultra (42km) dan Hurricane Heat (12 jam), di mana peserta akan melalui halangan yang mencabar mental dan fizikal selama 12 jam tanpa henti. – Bernama

BERITA LAIN

Selangor FC belasah NSFC, 4-0

KUALA LUMPUR: Selangor FC menjaringkan kesemua gol pada babak kedua untuk menumpaskan Negeri Sembilan FC (NSFC) 4-0 pada aksi Liga Super 2024/2025 di Stadium Majlis

BERITA TERBARU