Trending

333 juta kanak-kanak dalam kemiskinan

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

NEW YORK: Satu daripada setiap enam kanak-kanak terpaksa bertahan dengan pendapatan kurang daripada AS$2.15 sehari, menurut laporan baharu Tabung Kanak-Kanak PBB (UNICEF) dan Bank Dunia yang dikeluarkan pada Rabu.

Penemuan itu menunjukkan 333 juta kanak-kanak di seluruh dunia hidup dalam kemiskinan ekstrem, penurunan hampir 50 juta dalam tempoh sedekad yang lalu, menurut Agensi Berita Emirates (WAM).

Bagaimanapun, penulis laporan itu mengatakan berjuta-juta lagi kanak-kanak sepatutnya dikeluarkan daripada kemiskinan tegar sekiranya tidak berlaku gangguan yang berkaitan dengan COVID-19 selama tiga tahun.

Pengarah Eksekutif UNICEF, Catherine Russell berkata, kesan pandemik serta konflik, perubahan iklim dan kejutan ekonomi menghalang kemajuan dalam menamatkan kemiskinan kanakkanak.

Beliau menggesa usaha yang digandakan untuk memastikan semua kanak-kanak mendapat akses kepada perkhidmatan penting, termasuk pendidikan, pemakanan, penjagaan kesihatan dan perlindungan sosial, sambil mengatasi punca kemiskinan tegar.

“Kita tidak boleh mengecewakan kanak-kanak ini sekarang,” katanya. Laporan itu menunjukkan secara global, kanak-kanak membentuk lebih daripada 50 peratus daripada golongan miskin tegar, walaupun hanya membentuk satu pertiga daripada populasi dunia, tambahnya.

Hampir 90 peratus kanakkanak yang terperangkap dalam kemiskinan ekstrem tinggal sama ada di sub-Sahara Afrika atau Asia Selatan.

Sub-Sahara Afrika mempunyai kedua-dua kadar tertinggi iaitu pada 40 peratus pada 2022 dan bahagian terbesar kanak-kanak miskin tegar dunia, lebih 71 peratus iaitu lonjakan ketara daripada hanya di bawah 55 peratus 10 tahun lalu.

Penulis laporan tersebut mengatakan pertumbuhan penduduk yang pesat dan langkahlangkah perlindungan sosial yang terhad menyumbang kepada peningkatan yang ketara ini.

Sementara itu, semua rantau lain di dunia kecuali Asia Barat dan Afrika Utara melihat penurunan berterusan dalam kadar kemiskinan ekstrem.

Laporan itu memberi amaran bahawa, pada kadar pengurangan semasa, Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) untuk menamatkan kemiskinan tegar kanak-kanak menjelang 2030, atau SDG 1, tidak akan dipenuhi. – Bernama

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

22 September 2023

Berita Terbaru