ARTIKEL

6,000 dipindah, Gunung Ruang meletus

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

MANADO: Gunung berapi terpencil di Indonesia, Gunung Ruang, meletus beberapa kali lagi pada Selasa, kata agensi gunung berapi negara itu, memaksa pemindahan, penutupan lapangan terbang antarabangsa berhampiran dan menyebabkan tahap amaran dinaikkan ke tahap tertinggi.

Pihak berkuasa telah memberi amaran bahawa ancaman daripada gunung berapi itu belum berakhir selepas ia meletus lebih lebih enam kali bulan ini, mencetuskan pemindahan lebih 6,000 orang.

Ruang, yang terletak di wilayah paling luar Indonesia di wilayah Sulawesi Utara, meletus sekitar jam 01:15 pagi waktu tempatan (1715 GMT Isnin) dan dua kali lagi pagi Selasa, kata agensi volkanologi dalam satu kenyataan.

Gunung berapi itu menghantar menara abu setinggi lebih lima kilometer ke langit, kata agensi itu.

Agensi itu juga mengenakan semula zon pengecualian sehingga enam kilometer dan berkata penduduk tempatan harus sedar tentang “potensi pancutan batu pijar, awan panas dan tsunami akibat bahan letusan memasuki laut”.

Imej yang dikeluarkan oleh agensi itu menunjukkan lahar meletup ke langit, awan abu besar tumpah dari kawah dan bara api berhampiran rumah tempatan.

Lebih 800 orang tinggal di Ruang, yang kesemuanya telah dipindahkan bulan ini.

Ada yang pulang ke rumah mereka selepas status respons kecemasan tamat pada Isnin, kata seorang wartawan AFP.

Tidak jelas berapa ramai penduduk telah pulang dan berapa ramai yang terpaksa berpindah sekali lagi.

Letusan terbaru Gunung Ruang juga mendorong pihak berkuasa untuk menutup semula lapangan terbang antarabangsa Sam Ratulangi di ibu kota wilayah Manado, lebih 100 kilometer jauhnya, menurut notis daripada penyedia kawalan trafik udara milik kerajaan, AirNav Indonesia.

Notis itu berkata, lapangan terbang itu ditutup kerana “abu gunung berapi Ruang”.

BERITA LAIN

Norway tutup sempadan kepada pelancong Rusia

OSLO: Norway pada Khamis berkata, ia menutup sempadannya kepada pelancong Rusia, menutup akses terakhir mereka ke kawasan Schengen tanpa sempadan Eropah. Sehingga 29 Mei, kebanyakan

Mokhber presiden sementara

TEHRAN: Pemimpin Tertinggi Revolusi Islam Iran Ayatollah Seyyed Ali Khamenei mengisytiharkan selama lima hari tempoh berkabung awam berikutan kematian Presiden Ebrahim Raisi dan rombongannya dalam

Periksa syarikat produk rempah tercemar

MUMBAI: Lembaga rempah kerajaan India telah melakukan pemeriksaan kilang ke atas dua syarikat pengeluar rempah terkemuka berikutan larangan asing susulan tuduhan beberapa produk telah dicemari

Sekolah di Pakistan ditutup 7 hari

ISLAMABAD: Berikutan peningkatan suhu dan gelombang haba di wilayah Punjab, timur Pakistan, semua sekolah awam dan swasta akan ditutup selama tujuh hari dari 25 hingga

BERITA TERBARU