ARTIKEL

72 maut lemas

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

MANILA: Sekurang-kurangnya 72 orang maut akibat lemas di Filipina sejak awal bulan ini, kata polis pada Isnin, mengaitkan angka luar biasa tinggi itu sebahagiannya kepada jutaan orang yang pergi ke pantai untuk Minggu Suci.

Percutian itu secara tradisinya disambut di negara majoriti Katolik dengan berjuta-juta orang meninggalkan ibu kota Manila untuk menghabiskan masa bersama keluarga.

Jurucakap Polis Negara Filipina (PNP) Kolonel Jean Fajardo berkata, jumlah korban yang tinggi itu sebahagiannya disebabkan oleh perjalanan membalas dendam apabila negara itu muncul daripada sekatan pergerakan selama bertahun-tahun untuk membendung koronavirus.

“Orang ramai agak teruja untuk pergi ke pantai dan pusat peranginan,” kata Fajardo.

Tiada butiran mengenai pecahan angka kematian itu, tetapi Fajardo mengatakan mangsa termasuk kanak-kanak yang ditinggalkan tanpa pengawasan penjaga ketika berenang, serta orang yang pergi ke pantai ketika mabuk.

Fajardo menyifatkan ia angka kematian luar biasa dan lebih tinggi berbanding tahun-tahun terdahulu.

“Resort dan pantai penuh sesak. Ini juga menyumbang kepada jumlah kejadian lemas,” tambahnya.

Baca lain  Speaker gesa siasatan terhadap Biden

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kejadian lemas adalah punca ketiga kematian akibat kecederaan tidak disengajakan di seluruh dunia, dengan anggaran 236,000 kematian setiap tahun.

NOTIS TENDER

BERITA LAIN

Korban banjir cecah 400 orang di Afghanistan

ISTANBUL, Turkiye: Hujan lebat dan banjir di Afghanistan telah menyebabkan sekurang-kurangnya 400 kematian, lapor Agensi Anadolu yang memetik laporan Tolo News yang berpangkalan di Kabul.

Puluhan badak sumbu dilepaskan di Afrika Selatan

JOHANNESBURG: Berpuluh-puluh ekor badak sumbu dilepaskan ke habitat semula jadi di Afrika Selatan, dalam langkah pertama inisiatifnya untuk membebaskan 2,000 ekor badak sumbu ke dalam

Filipina beli 5 kapal pengawal pantai

MANILA: Filipina bersetuju untuk membeli lima kapal peronda pengawal pantai dari Jepun dalam perjanjian bernilai lebih AS$400 juta, kata Manila pada Jumaat. Pengumuman itu dibuat

BERITA TERBARU

Kuching, Sri Pahang kongsi mata

KUCHING: Hasrat Kuching City FC (KC FC) untuk meraih kemenangan di laman sendiri tidak kesampaian selepas sekadar seri menentang pasukan Sri Pahang FC dalam perlawanan