Trending

8 FAKTA perkembangan sains dan teknologi

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

DUNIA sains dan teknologi mengalami perubahan pantas yang akan membentuk masa depan dengan cara luar biasa.

Berikut lapan fakta menarik tersebut:

1 Robotik menjadi semakin berleluasa di seluruh dunia, menjadi aplikasi bukan sahaja dalam industri, tetapi juga dalam kehidupan seharian kita.

2 Trilioner pertama di dunia dijangka muncul dari kalangan penggiat industri teknologi, terutama dalam Kecerdasan Buatan (AI) dan robotik.

3 Masa depan mungkin melihat hampir semua produk dicetak dengan 3D, membolehkan penciptaan item daripada makanan hingga pakaian.

4 Penyelidik membangunkan “kaca cecair” bahan yang boleh membaiki skrin telefon pintar, menawarkan penyelesaian yang berpotensi untuk paparan skrin yang rosak atau retak.

5 Beribu-ribu satelit mengorbit Bumi, menyediakan pelbagai tujuan, termasuk pemantauan lautan dan keselamatan siber.

6 Teknologi penyuntingan gen CRISPR menunjukkan potensi dalam membentuk semula DNA untuk menyembuhkan penyakit dan juga menukar warna mata.

7. Kereta pandu sendiri semakin menghampiri kenyataannya, menjanjikan pengangkutan yang cekap dan mudah diakses, terutama bagi mereka yang mempunyai mobiliti terhad.

8 Barang kemas pintar boleh mengubah kulit anda menjadi antara muka untuk berinteraksi dengan peranti digital, mencontohi gabungan teknologi dengan kehidupan seharian. 

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

22 September 2023

Berita Terbaru