ARTIKEL

910 berjaya ditahan akibat dadah sehingga Ogos tahun ini

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Seramai 910 individu berjaya ditahan terlibat dalam aktiviti penyalahgunaan dadah di Sarawak sepanjang Ogos tahun ini.

Perkara tersebut telah dikeluarkan oleh Ketua Siasatan Jenayah Narkotik negeri, Superintendan Hasnir Abdul Hamid melalui sebuah kenyataan media semalam.

Jelasnya, kesemua 910 individu berkenaan telah ditahan di atas pelbagai kesalahan melibatkan aktiviti kegiatan dadah.

“41 individu ditangkap dibawah kategori bekalan, 217 orang ditahan dalam kategori memiliki serta 598 individu ditahan melibatkan kategori urin positif.

“Sementara itu, seramai 54 orang disyaki pengedar dadah turut ditangkap dibawah Akta Dadah Berbahaya (Langkah Langkah Pencegahan Khas) 1985,” katanya dalam kenyataan terbabit.

Dalam pada itu, Hasnir turut menyatakan bahawa pihaknya turut menyita beberapa harta pelbagai jenis disyaki diperoleh daripada aktiviti pengedaran dadah.

“Lebih RM3.9 juta nilai rampasan harta pelbagai jenis daripada aktiviti pengedaran dadah telah dilakukan sepanjang awal Januari hingga Ogos ini.

“Kesemua harta rampasan dan sitaan telah mengikut peruntukan dibawah Akta Dadah Berbahaya (Perlucuthakan Harta) 1988,” katanya lagi.

Sehubungan dengan itu, Hasnir dalam kenyataan berikut turut berterima kasih terhadap sokongan dan kerjasama daripada orang awam dalam sama-sama membanteras aktiviti penyalahgunaan dadah dengan menyalurkan maklumat kepada pihak polis.

BERITA LAIN

Tujuh lelaki ditangkap terlibat sabung ayam

MIRI: Tujuh lelaki berjaya ditangkap dalam serbuan sabung ayam di kawasan Kampung Bersatu, di sini, baru-baru ini. Ketua Polis Daerah Miri Asisten Komisioner Alexson Naga

BERITA TERBARU

Tujuh lelaki ditangkap terlibat sabung ayam

MIRI: Tujuh lelaki berjaya ditangkap dalam serbuan sabung ayam di kawasan Kampung Bersatu, di sini, baru-baru ini. Ketua Polis Daerah Miri Asisten Komisioner Alexson Naga

IPS rangkul gelaran juara

KUCHING: Pasukan Institut Pertanian Sarawak (IPS) berjaya merangkul gelaran juara Kejohanan Bola Sepak Piala Komuniti Mambong 2024. Barisan kendalian Nasrul Johan (ketua jurulatih) berjaya menumpaskan

Fadzio, Bako mara ke pusingan ketiga

KUCHING: Dua pasukan pilihan, Fadzio FT dan Bako United antara calon awal yang berjaya mengesah slot ke pusingan ketiga Kejohanan Bola Sepak Piala Klanying Buyo