Trending

Abang Johari pertahan projek LRT, penting untuk pembangunan negeri dan hartanah

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel
Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari. Gambar fail

KUCHING: Projek Transit Aliran Ringan (LRT) di Kuching adalah penting untuk pembangunan ibu negeri ini dan hartanah.

Mempertahankan projek itu, Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata walaupun dikatakan berpotensi sebagai projek gajah putih di bandar raya yang mempunyai populasi seramai 630,000 orang itu, namun pengangkutan, jalan raya dan pembangunan hartanah adalah penting untuk membangunkan negeri ini dan menarik pelancong serta pelabur, seperti yang berlaku di Singapura.

“Apabila Singapura meninggalkan Malaysia, mendiang Lee Kuan Yew dan Goh Keng Swee mempunyai model yang sangat bagus. Apa yang mereka lakukan ialah mengubah seluruh Orchard Road. EDB (Lembaga Pembangunan Ekonomi) anda benar-benar memberikan usaha tambahan di lapangan terbang anda.

“Kemudian anda mempunyai kemudahan pelabuhan… Apabila anda mempunyai Orchard Road yang baik, pelancongan, sektor yang sangat penting, akan masuk. Orang ramai boleh melihat masa depan Singapura melalui lapangan terbang anda,” katanya dipetik sebagai berkata dalam wawancara dengan Straits Times

Pengerusi Gabungan Parti Sarawak (GPS) itu menegaskan rangkaian pengangkutan awam yang baik adalah penting untuk pembangunan hartanah dan meluaskan pembangunan di luar bandar, yang seterusnya akan menarik pelancong, ekspatriat dan pelabur.

“Orang ramai mengkritik saya, terutamanya mengenai ekonomi digital. Apabila wabak Covid-19 melanda, barulah mereka sedar kepentingan e-dagang,” katanya.

Sistem LRT atau Transit Aliran Automasi (ART) di Kuching terdiri daripada laluan sepanjang 52.6km dan dijangka mula dibina pada suku ketiga tahun ini, dengan unjuran tarikh operasi pada 2025.

Beliau juga memberitahu rancangannya untuk menjadikan Sarawak sebagai hab pelaburan untuk tenaga hijau dan teknologi baru muncul menjelang 2030.

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

26 November 2023

Berita Terbaru