ARTIKEL

AI bantu perkembangan bahasa kanak-kanak

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

Pendapat mengenai pelbagai isu semasa daripada peneraju pemikiran, kolumnis dan pengarang.

Oleh: Dr. Norfaizal Jamain

Teknologi kecerdasan buatan atau artificial intelligence (AI) kini menjadi buah mulut ahli akademik, ahli korporat dan terapi bahasa sebagai alat yang boleh membantu dalam meningkat dan menyelesaikan masalah. Teknologi AI ini boleh menjimatkan masa dan tenaga terutamanya dalam membuat keputusan dan perancangan jangka pendek dan panjang.

Bagi kanak-kanak yang sedang membesar, penguasaan bahasa menjadi satu daripada aspek utama yang perlu diberi perhatian kerana kecukupan kosa kata kanak-kanak membolehkan mereka menginterpretasi emosi apabila melibatkan perbualan bersama ibu bapa dan ahli keluarga. Begitu juga kepada kanak-kanak yang mempunyai masalah pertuturan seperti gagap, masalah sebutan, masalah suara dan masalah bahasa.

Ini selari dengan saranan oleh YAB Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang telah melancarkan AI Untuk Rakyat. Program ini terbahagi kepada dua elemen, iaitu Kesedaran AI dan Hargai AI. Peluang ini perlu direbut oleh ibu bapa untuk menyelesaikan masalah pertuturan yang dihadapi kanak-kanak di peringkat awal perkembangan bahasa.

Pengalaman pembelajaran

Oleh itu, AI memainkan peranan penting dalam membantu, menyokong, dan meningkatkan perkembangan bahasa kanak-kanak dalam pelbagai cara. Satu aspek penting ialah ketersediaan alat pendidikan interaktif. Teknologi ini direka dengan melibatkan kanak-kanak dalam aktiviti berasaskan bahasa, memberikan pengalaman pembelajaran yang dinamik dan holistik. Melalui permainan interaktif, tutor maya, dan aplikasi berfokuskan bahasa mampu mewujudkan persekitaran yang mendalam untuk menggalakkan kanak-kanak meneroka dan mengamalkan kemahiran bahasa dengan cara yang menyeronokkan dan menarik.

Baca lain  Rangkaian 5G Malaysia antara yang terpantas di Asia Tenggara

Aplikasi pembelajaran bahasa yang dipacu AI menyediakan persekitaran yang dinamik, memupuk penglibatan dan minat dalam kalangan kanak-kanak. Aplikasi ini selalunya menggabungkan elemen permainan, kandungan multimedia dan algoritma pembelajaran untuk menyesuaikan pengalaman dengan tahap kecekapan setiap kanak-kanak. Malah menjadikan proses itu menyeronokkan dan berkesan. Tambahan pula, platform pembelajaran bahasa yang didorong oleh AI dapat menyesuaikan diri dengan gaya dan kemajuan pembelajaran individu, menawarkan kandungan dan cabaran yang disesuaikan mengikut perkembangan semasa bahasa kanak-kanak. Pendekatan ini membolehkan kanak-kanak belajar mengikut kadar keupayaan mereka sendiri.

Pengesanan masalah berkaitan bahasa

AI juga memudahkan pengesanan masalah untuk kanak-kanak yang menghadapi kelembaman berkaitan bahasa terutamanya aspek pertuturan. Algoritma pembelajaran AI boleh menganalisis corak pertuturan dan mengenal pasti potensi kelewatan atau gangguan perkembangan bahasa. Pengesanan awal membolehkan campur tangan tepat pada masanya dengan memberi sokongan yang disasarkan untuk meningkatkan perkembangan bahasa.

AI memberikan maklum balas pada masa nyata yang penting untuk pemerolehan dan perkembangan bahasa. Aplikasi pembelajaran bahasa yang dikuasakan oleh AI boleh menganalisis sebutan, tatabahasa dan penggunaan kosa kata kanak-kanak secara serta-merta. Teknologi AI menawarkan latihan terapeutik, pengecaman pertuturan, dan alat lain untuk membantu dalam peningkatan kemahiran bahasa kanak-kanak dengan keperluan khusus yang lebih teratur.

Baca lain  PdPR semasa pandemik mampu jadi model amalan pendidikan lebih fleksibel

Tambahan pula, AI memudahkan pembelajaran berdasarkan kekuatan dan kelemahan individu. Melalui penilaian berterusan dan analisis data, algoritma AI boleh mengenal pasti kawasan tertentu di mana kanak-kanak mungkin memerlukan sokongan tambahan. Ini membolehkan sistem AI menjana pelajaran dan latihan yang sesuai, menangani keperluan pembelajaran bahasa yang unik bagi setiap kanak-kanak.

Selain pembelajaran secara individu dengan mendapat penyelesaian awal, AI menyokong pembangunan bahasa melalui teknologi pemprosesan bahasa semula jadi atau natural language processing (NLP). Sistem pengecaman bahasa dan suara membolehkan kanak-kanak berinteraksi secara lisan dengan teknologi selain mengaplikasikan kemahiran pertuturan dalam komunikasi. Teknologi ini menyediakan cara yang unik dan interaktif untuk kanak-kanak mengamalkan sebutan, mengembangkan kosa kata, dan meningkatkan kefasihan bahasa secara menyeluruh.

Pembelajaran kolaboratif adalah satu lagi dimensi di mana AI menyumbang kepada perkembangan bahasa kanak-kanak. Platform teknologi AI boleh menghubungkan pelajar dari lokasi yang berbeza, memupuk pertukaran bahasa dan pemahaman budaya. Pendekatan kolaboratif ini bukan sahaja meningkatkan kemahiran bahasa tetapi juga menggalakkan interaksi sosial, membantu kanak-kanak membina kemahiran komunikasi dalam konteks global.

AI juga menyumbang kepada kebolehcapaian sumber pembelajaran bahasa. Melalui pengecaman suara, alat terjemahan dan fungsi teks ke pertuturan, AI membantu merapatkan halangan bahasa dan menjadikan bahan pembelajaran lebih mudah diakses oleh kanak-kanak daripada pelbagai latar belakang linguistik. Keterangkuman ini memastikan bahawa semua kanak-kanak, tanpa mengira bahasa ibunda mereka boleh melibatkan diri dalam pembangunan bahasa dengan lebih mudah.

Baca lain  Lelaki ditahan simpan pistol dalam laci meja diubah suai

Mengukur keadaan emosi kanak-kanak

Alat pembelajaran bahasa dipacu AI selalunya menggabungkan elemen kecerdasan emosi buatan. Alat ini boleh mengukur keadaan emosi kanak-kanak semasa proses pembelajaran dan menyesuaikan kandungan atau rentak dengan sewajarnya. Dengan mengenali dan bertindak balas terhadap emosi kanak-kanak, AI meningkatkan keseluruhan pengalaman pembelajaran, menjadikannya lebih menyeronokkan dan mengurangkan potensi kekecewaan, seterusnya memupuk sikap positif terhadap pembelajaran bahasa.

Ringkasnya, AI telah menjadi sekutu yang berharga dalam memupuk perkembangan bahasa kanak-kanak dengan menyediakan pengalaman pembelajaran yang interaktif, eksklusif dan holistik. Dari pengesanan awal cabaran bahasa untuk memupuk komunikasi kolaboratif, AI menyumbang dengan ketara untuk mewujudkan persekitaran yang menyokong kanak-kanak meneroka dan menguasai kemahiran bahasa.

Apabila teknologi terus meningkat maju, potensi AI untuk memberi kesan positif kepada perkembangan bahasa kanak-kanak semakin berkembang, membuka kemungkinan baharu untuk pendekatan pendidikan yang inovatif dan berkesan.

— BERNAMA

Dr. Norfaizal Jamain ialah guru bahasa di Jabatan Bahasa-bahasa Malaysia dan Linguistik Terapan, Fakulti Bahasa dan Linguistik, Universiti Malaya.

(Semua yang dinyatakan dalam artikel ini adalah pendapat penulis dan tidak menggambarkan dasar atau pendirian rasmi BERNAMA)

BERITA LAIN

BERITA TERBARU

Hina Premier Sarawak, tiga Setiausaha lapor polis

KUCHING: Tiga Setiausaha kepada Premier Sarawak bertindak membuat laporan polis berhubung kes dipercayai menfitnah Premier Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg oleh