Trending

Aira juara baharu acara wanita Kejohanan Kebangsaan

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

KUALA LUMPUR: Bintang muda meningkat naik Aira Azman muncul juara baharu acara wanita Kejohanan Skuasy Kebangsaan edisi ke-38 selepas menumpaskan pemain lebih berpengalaman Noor Ainaa Amani Ampandi, 3-1 semalam. 

Lebih manis, ini merupakan kemenangan sulung di kejohanan berprestij terbabit selepas empat penampilan bermula 2018.

Saingan akhir yang berlangsung di Pusat Skuasy Nasional, Bukit Jalil, di sini, semalam menyaksikan pemain kelahiran Kedah itu menumbangkan Ainaa 11-5, 7-11, 11-3, 11-9 dalam tempoh 24 minit. 

Mengulas mengenai perlawanan hari ini, Aira berkata beliau tidak menyangka mampu mengatasi Ainaa yang telah menewaskan pemain pilihan pertama kejohanan Rachel Arnold kelmarin. 

“Sangat gembira dapat memenangi kejohanan ini kerana ia adalah kejuaraan kebangsaan pertama saya, saya rasa dia bermain dengan sangat baik minggu ini, saya agak gementar untuk bermain, kerana kami telah berlatih bersama beberapa kali.

“Tetapi apabila saya sudah tahu rentak permainannya…saya bermain dengannya beberapa kali, jadi sudah tiba masanya untuk bermain lebih baik,” katanya kepada kepada pemberita selepas perlawanan itu.

Aira berkata kemenangan yang diraih menjadi tonik tambahan buatnya untuk menggalas cabaran negara ke Kejohanan Individu Remaja Asia yang akan berlangsung di Dalian, China pada 16 hingga 20 Ogos ini.

Sementara itu, aksi final saingan lelaki menyaksikan pilihan kedua Ivan Yuen muncul  juara kali kelima selepas mengetepikan pilihan utama, Muhammad Addeen Idrakie Bahtiar 3-1.

Yuen mengambil masa 56 minit untuk mengungguli kejuaraan dengan menundukkan Muhammad Addeen 11-6, 11-8, 6-11, 11-6. – BERNAMA

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

22 September 2023

Berita Terbaru

Konvokesyen Ikmas Ke-19

SEKALUNG tahniah diucapkan kepada 64 graduan Ikmas yang terdiri daripada