ARTIKEL

Ajar asas bahasa isyarat di tadika

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

KUCHING: Semua Taman Didikan Kanak-kanak (Tadika) di Sarawak disaran mengajar asas bahasa isyarat sebagai pendedahan awal kepada kanak-kanak di negeri ini.

Menteri Pembangunan Wanita, Kanak-kanak dan Kesejahteraan Komuniti (KPWK) Datuk Seri Fatimah Abdullah berkata, usaha tersebut telah dimulakan di SeDidik dan akan diperluaskan ke semua tadika yang lain di Sarawak pada tahun ini.

“Pendedahan asas bahasa isyarat kepada kanak-kanak khususnya berusia 5 hingga 6 tahun sangat penting, supaya mereka dapat berbicara atau berkomunikasi dengan individu pekak (cacat pendengaran).

“Justeru, dengan perkara tersebut juga kita akan dapat mewujudkan komunikasi dua hala – antara orang normal dengan golongan berkenaan (pekak),” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mesyuarat Majlis Pembangunan Awal Kanak-kanak Sarawak (MPAKS) Bil.1/2022 di Bangunan Baitulmakmur 2, di sini hari ini.

Fatimah yang juga Pengerusi MPAKS menambah, golongan yang tidak dapat mendengar dan bertutur juga ingin berkomunikasi bukan sahaja sesama mereka sendiri tetapi juga dengan orang normal.

“Disebabkan itu penting untuk kita mempunyai kebolehan berkomunikasi dengan mereka ini, iaitu melalui bahasa isyarat,” ujarnya.

LAIN-LAIN BERITA

Kebajikan golongan OKU terus diperjuangkan

MIRI: Kebajikan serta sokongan untuk golongan orang kelainan upaya (OKU) akan terus diperjuangkan bagi memastikan mereka mempunyai peluang dan hak yang sama rata dalam kalangan

BERITA TERBARU

Sarawak begunaka otonomi pengerai

SADONG JAYA: Sarawak agi tubah begunaka mesin mamogram ngambi tetangkupka pemayuh tubuh pesakit riman tusu di nengeri tu. Sapit Premier Sarawak, Datuk Amar Profesor Dr

Rebak baru diperansang bekebun lada

BETONG: Nembiak rebak baru diperansang ngaul diri dalam pengawa bekebun kelebih agi nanam lada. Sapit Premier Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah Embas madahka menua tu

Asil lada belipat ngena teknologi baru

BETONG: Industri lada di nengeri tu disikap menyana ngambi ulih nerima ubah pemansang enggau teknologi baru, ku Sapit Premier Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah Embas.