Trending

Alibaba.com terus dorong penyertaan PKS Malaysia dalam perdagangan global

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel
Foto: BERNAMA

KUALA LUMPUR: Alibaba.com akan terus memainkan peranan penting untuk memenuhi permintaan global dan menggalakkan penyertaan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) Malaysia dalam perdagangan global dengan sokongan teguh daripada syarikat tempatan yang menerima perakuan halal, yang menggunakan platformnya.

Platform utama e-dagang perniagaan kepada perniagaan (B2B) global itu, yang melancarkan Pavilion Halal dalam talian pada tahun lepas, telah menerima penyertaan penting daripada pelbagai PKS tempatan dalam sektor makanan dan minuman, pertanian serta kesihatan dan kecantikan.

Bercakap pada Pameran Halal Antarabangsa Malaysia (Mihas) 2023 Ke-19 hari ini, Ketua Pemasaran dan Pembangunan Perniagaan Alibaba.com bagi Malaysia, Indonesia dan Singapura Nianci Phang berkata, pameran secara dalam talian telah menerima banyak pertanyaan pembeli daripada pasaran seperti Kesatuan Eropah, Timur Tengah dan Asia Tenggara berhubung produk halal buatan Malaysia.

Phang berkata, susulan peningkatan yang ketara dari segi pertanyaan global terhadap produk halal Malaysia sejak Pavilion Halal dilancarkan, jelas bahawa Malaysia adalah pasaran utama dengan penggiat global yang kukuh dalam sektor ini.

Sementara itu, Alibaba.com meneruskan semula komitmennya hari ini pada Mihas 2023 untuk membantu PKS Malaysia, terutamanya yang terlibat dalam perniagaan produk halal supaya lebih giat menyertai pasaran halal antarabangsa dan memanfaatkan sektor e-dagang halal B2B yang semakin berkembang.

Alibaba.com turut melancarkan Laporan Industri Halal Alibaba.com yang pertama dengan Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE).

Laporan itu menyediakan analisis trend penggunaan produk halal global dan trajektori e-dagang B2B untuk mempermudah lebih banyak keputusan perniagaan termaklum kepada pembekal.

Ketua Pegawai Eksekutif MATRADE Datuk Mohd Mustafa Abdul Aziz berkata, sejajar dengan Pelan Induk Industri Halal (HIMP) 2030 yang dilancarkan baru-baru ini, industri halal Malaysia diunjurkan meningkat kepada US$113.2 bilion, dengan sumbangan Keluaran Dalam Negara Kasar berjumlah 8.1 peratus menjelang 2025.

“Peningkatan yang sangat baik bagi eksport halal sebanyak 63.8 peratus yang dicatatkan pada tahun lepas menunjukkan peluang yang terjamin kepada PKS dan penggiat industri Malaysia.

“Sektor yang semakin berkembang ini mendorong mereka untuk memanfaatkan platform e-dagang rentas sempadan seperti Alibaba.com bagi mempromosikan rangkaian produk dan perkhidmatan Malaysia dengan berkesan kepada khalayak global,” katanya.

Selain permintaan tinggi terhadap eksport produk halal, laporan itu turut menyatakan bahawa Malaysia telah dikenal pasti sebagai pasaran pembekal yang unggul bagi produk halal berikutan proses pensijilan negara yang diiktiraf di peringkat antarabangsa oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia.

Langkah ini menghasilkan peningkatan kualiti dan reputasi bagi produk halal Malaysia, sekali gus menjadi buruan pengguna di seluruh dunia.

Ketua  Alibaba.com bagi Asia Tenggara Roger Luo berkata Malaysia mempunyai kepentingan yang besar sebagai rakan kongsi utama dalam pelan hala tuju pembangunan e-dagangnya kerana mempunyai pengaruh yang kukuh dalam pasaran halal menerusi rangkaian meluas produk dan persekitaran mesra eksport.

“Dengan sokongan daripada MATRADE sebagai rakan kerjasama kami sejak sekian lama, kami berbangga memainkan peranan penting untuk menggalakkan landskap e-dagang yang berkembang maju di negara ini.

“Kami kekal komited untuk membantu meningkatkan kebolehlihatan sektor produk halal Malaysia secara dalam talian, menjadikan negara ini mendapat banyak perhatian daripada pembeli global yang mencari produk halal premium,” katanya.

Ketua Pembangunan Perniagaan L.K.Tee Enterprise Sdn Bhd Nicholas Tee berkata syarikat itu telah meningkatkan jualan eksport produk halal daripada lapan peratus kepada 45 peratus daripada jumlah jualannya.

Sebagai antara pembekal yang disahkan di Pavilion Halal dalam talian, beliau berkata kerjasama dengan Alibaba.com sejak 2008 telah membantu syarikat untuk mengembangkan pangkalan pelanggannya di seluruh dunia.

“Pavilion Halal dalam talian menyediakan kami platform khas untuk mempamerkan produk kami yang diperakui halal kepada khalayak global, menarik pelanggan daripada pelbagai pasaran, khususnya yang mencari produk halal,” katanya. – BERNAMA

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

87,282 didaftar percuma

KLANG: Sebanyak 87,282 perniagaan dari seluruh negara telah didaftarkan menerusi

E-Paper

7 December 2023

Berita Terbaru

KAEDAH PERANCANG KELUARGA

ISTILAH perancangan keluarga memiliki perbezaan pandangan dan keperluan untuk sesebuah