Banjir kilat di sekitar Bandar Raya Kuching

Ambil langkah progresif bagi kesalahan cubaan bunuh diri

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Kelvin, Ng dan Lim bergambar bersama-sama Ramkarpal Singh semasa pertemuan mereka dengan Timbalan Menteri Undang-undang, di Kuala Lumpur, baru-baru ini.
Kelvin, Ng dan Lim bergambar bersama-sama Ramkarpal Singh semasa pertemuan mereka dengan Timbalan Menteri Undang-undang, di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

KUCHING: Kerajaan Persekutuan digesa untuk mengambil langkah progresif untuk memansuhkan undang-undang dan peraturan di bawah Seksyen 309 Kanun Keseksaan bagi kesalahan cubaan bunuh diri di Malaysia.

Pemansuhan undang-undang itu adalah untuk memastikan individu terbabit diberi terapi dan sokongan yang diperlukan, bukannya dianggap sebagai penjenayah.

Ahli Parlimen Bandar Kuching Kelvin Yii, ADUN Subang Jaya Michelle Ng, dan ADUN Kampung Tunku Lim Yi Wei dalam satu kenyataan bersama berkata, ia merupakan antara perkara utama dibincangkan dalam pertemuan dengan Timbalan Menteri Undang-undang Ramkarpal Singh di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

“Perkara tersebut telah mendapat respons positif dan komitmen bahawa isu itu akan ditangani dengan baik untuk memastikan mereka diberi bantuan dan sokongan perubatan daripada dihukum dan dibuang ke dalam penjara,” kata mereka.

Tambah mereka, pada Oktober 2021, Timbalan Menteri Kesihatan II ketika itu, Datuk Aaron Ago Dagang memberitahu Dewan Rakyat bahawa langkah untuk membunuh diri telah bermula tetapi memerlukan beberapa penyesuaian kepada Kanun Keseksaan.

“Pada Mac 2022, diumumkan bahawa cadangan untuk meminda Kanun Keseksaan dan cubaan bunuh diri masih diteliti oleh Jabatan Peguam Negara (AGC).

“Kewujudan undang-undang kuno sedemikian mengekalkan stigma yang menyelubungi bunuh diri, kemudian tidak menggalakkan individu berisiko untuk mendapatkan bantuan, sebaliknya, meningkatkan kemungkinan mereka membunuh diri.

“Ini perlu dihentikan, dan langkah ketara mesti disegerakan.

“Oleh itu, kami menggesa kerajaan persekutuan sekarang mengambil perkara ini sebagai keutamaan dan mungkin membawa pindaan dan membentangkannya pada sesi Parlimen akan datang,” kata mereka.

E-Paper

19 Mac 2023

Latest News