ARTIKEL

Hisham (tengah) bercakap kepada pemberita pada sidang media selepas program BiGIAR, yang turut dihadiri Ling Hii (kiri) dan Syed Azman (kanan).

Anggota bomba seluruh negara semakin berdisiplin

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (Bomba) mencatatkan trend menurun dalam tindakan disiplin yang diambil ke atas anggota bomba di seluruh negara.

Ketua Pengarah Bomba, Datuk Nor Hisham Mohammad, berkata ini adalah berita yang menggembirakan bagi pentadbiran tertinggi jabatan itu, selain penurunan ketara dalam aduan berkaitan integriti dalam kalangan anggota bomba.

“Pada 2021, 63 pegawai terlibat dalam isu disiplin yang telah kita tangani.

“Pada 2022, angka itu menurun kepada 39, dan pada 2023, ia menurun lagi kepada 36 pegawai.

“Buat masa ini, walaupun ada kes, ia menunjukkan trend menurun kerana pada separuh tahun pertama, kita hanya merekodkan 13 pegawai yang terlibat dengan isu disiplin.

“Dengan itu, saya ingin menegaskan bahawa jabatan amat serius dalam isu integriti, dan kita akan terus mengadakan pelbagai program untuk menangani perkara ini,” katanya selepas Program Bicara Tadbir Urus, Integriti dan Anti Rasuah Jabatan Ke-11 (BiGIAR) di Pusat Penerangan Islam di sini, hari ini.

Mengenai BiGIAR, seramai 430 peserta daripada jabatan bomba, jabatan kerajaan dan sektor swasta menghadiri program itu, termasuk sesi oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Sarawak serta Unit Integriti dan Ombudsman Sarawak (KESATUAN), diikuti sesi soal jawab.

Nor Hisham berkata pihaknya akan terus menganjurkan program BiGIAR pada tahun-tahun akan datang dan melaksanakan sepenuhnya sistem kawalan akauntabiliti dan integriti (SKAI) serta Pelan Pencegahan Rasuah.

Pada tahun lalu, ujarnya, jabatan itu menetapkan sasaran setiap negeri melaksanakan sekurang-kurangnya 20 program utama berkaitan integriti.

“Kami kemudiannya akan menilai program integriti secara keseluruhan di negeri-negeri di Malaysia setiap enam bulan, yang akan dibentangkan di peringkat pengurusan tertinggi.

“Dari situ, kita akan kenal pasti negeri mana yang masih belum melaksanakan program ini dan mengarahkan mereka supaya berbuat demikian.

“Ini untuk kita memastikan isu berkaitan integriti serta tadbir urus yang baik dalam kalangan penjawat awam, khususnya anggota bomba, dapat diperkasakan,” katanya.

Beliau turut berkongsi bahawa jabatan itu akan terus menguatkuasakan sistem pengurusan antirasuah (ABMS) dan meluaskannya ke dalam bidang penguatkuasaan undang-undang serta pengurusan pelan.

Turut hadir, Ketua Unit Integriti Bomba Malaysia, Syed Azman Syed Ghazali, dan Pemangku Pengarah Bomba Sarawak, Tiong Ling Hii.

BERITA LAIN

PKR Kelantan wujudkan NGO Anak Muda MADANI

PASIR MAS, Kelantan: Parti Keadilan Rakyat (PKR) Kelantan akan membentuk satu badan bukan kerajaan (NGO) khas yang dikenali sebagai Anak Muda MADANI bagi menyantuni golongan

BERITA TERBARU

PKR Kelantan wujudkan NGO Anak Muda MADANI

PASIR MAS, Kelantan: Parti Keadilan Rakyat (PKR) Kelantan akan membentuk satu badan bukan kerajaan (NGO) khas yang dikenali sebagai Anak Muda MADANI bagi menyantuni golongan