ARTIKEL

AS dakwa Korea Utara miliki 60 pelancar nuklear

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

WASHINGTON: Lembaga kajian bekerjasama dengan Institut Kajian Strategi Nasional AS melalui laporan Kajian Strategis 2020, mendakwa Korea Utara memiliki 15 hingga 60 pelancar nuklear dan sekitar 650 peluru berpandu balistik yang mampu mengancam kota di Korea Selatan, Jepun dan China timur.

Agensi berita Yonhap pada Rabu melaporkan Korea Utara menguji peluru berpandu balistik antara benua yang mampu menyerang AS.

Laporan tersebut turut mendakwa dianggarkan sejumlah 1.2 juta tentera Korea Utara dikerah menuju Zon Demiliterisasi dalam “posisi ofensif” yang didakwa menimbulkan ancaman konvensional ke atas Korea Selatan dan Jepun.

Pyongyang juga dituduh terlibat menjual dan memindahkan teknologi tentera kepada Iran selain memajukan program peluru berpandu balistik Teheran.

Memetik CNN, laporan itu turut menuduh Pyongyang mengedar AS$1.25 juta hingga AS$250 juta mata wang palsu.

Bahkan lembaga itu menyebut, pemalsuan mata wang dan perdagangan narkotik membantu rejim menghasilkan wang bagi mengurangkan kesan sekatan yang dikenakan oleh AS selama ini.

BERITA LAIN

Banjir lahar sejuk landa Jawa Timur

JAKARTA: Sekurang-kurangnya 32 keluarga di Lumajang, Jawa Timur dipindahkan secara sukarela ke kawasan lebih selamat susulan limpahan banjir lahar sejuk yang dicetuskan Gunung Semeru pada

BERITA TERBARU

PDRM

Suspek kes amang seksual ditahan di Miri

SRI AMAN: Suspek lelaki dikehendaki polis yang disyaki melakukan amang seksual terhadap seorang kanak-kanak perempuan di kawasan tanah perkuburan lama, Kampung Kubal, Betong ditahan Jumaat

Pemancing udang jumpa mayat terapung

MIRI: Sembilan pemancing udang galah dikejutkan dengan penemuan mayat seorang lelaki dalam keadaan tidak sempurna di Sungai Kuala Baram di sini, hari ini. Ekoran itu,