Trending

Atlet Sarawak sumbang 5 emas

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

SUKAN SEA 2023 yang berlangsung di Kemboja baru-baru ini menyaksikan seramai 29 atlet Sarawak menyumbang pingat untuk Malaysia.

Menteri Belia, Sukan dan Pembangunan Usahawan Sarawak Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah berkata, atlet Sarawak ini telah menyumbang lima pingat emas, lapan perak dan 10 gangsa untuk Malaysia.

Karim berkata, ‘gadis besi’ Grace Wong Xiu Mei telah menggondol emas dalam acara baling tukul besi wanita manakala Enrique Maccartney Harold dan Kimberly Bong Qian Ping masing-masing menyampaikan emas terjun individu lelaki dan emas terjun papan anjal tiga meter wanita.

“Sementara itu, adik beradik Nur Humaira Abdul Karim dan Nur Hidayah Abdul Karim memperoleh dua pingat emas dalam acara taekwondo poomsae.

“Humaira memenangi perseorangan wanita poomsae yang diiktiraf manakala adik perempuannya menyampaikan emas poomsae pasukan campuran yang diiktiraf bersama Ryan Loo,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan penggulungan menteri pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak, semalam.

Menyatakan rasa gembira, Karim mendedahkan bahawa atlet Sarawak telah mengharumkan nama Sarawak di peringkat antarabangsa selama bertahun-tahun.

Katanya, prestasi cemerlang kebelakangan ini dalam sukan tertentu seperti terjun, olahraga, golf, renang dan lain-lain telah membanggakan rakyat Sarawak.

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

22 September 2023

Berita Terbaru