ARTIKEL

A woman inspects listings at a real estate agency in Melbourne on June 6, 2023, after the Reserve Bank of Australia (RBA) increased the cash rate to 4.1 per cent at its June meeting, citing "persistent" and "ongoing" high inflation. (Photo by William WEST / AFP)

Australia perkenal langkah redakan krisis sewa

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

SYDNEY: Australia meningkatkan bayaran kepada pembeli asing rumah sedia ada yang membiarkannya kosong, kata kerajaan pada Ahad, ketika kerajaan itu cuba meredakan krisis sewa.

Kerajaan Buruh berhaluan tengah berkata, ia memperkenalkan undangundang baharu pada tahun depan untuk membantu mengurangkan bekalan ketat yang menyebabkan ramai penyewa bergelut untuk mencari tempat tinggal.

Apabila bekalan berkurangan, harga sewa melonjak 7.6 peratus secara nasional hingga 30 September, peningkatan paling mendadak dalam 14 tahun, menurut statistik rasmi.

“Terlalu banyak hartanah kosong di sekitar Australia,” kata Bendahari Jim Chalmers.

“Tiada rumah tersedia yang mencukupi untuk warga Australia yang sangat memerlukannya,” tambahnya dalam temu bual dengan Sky News Australia.

Langkah itu bertujuan mendorong warga asing melabur dalam pembangunan perumahan baharu dan bukannya membeli saham sedia ada, kata kerajaan dalam satu kenyataan.

Warga asing dihalang daripada membeli rumah sedia ada di Australia melainkan mereka tinggal di negara itu untuk bekerja atau belajar, dan biasanya dikehendaki menjual rumah itu apabila mereka meninggalkan Australia.

LAIN-LAIN BERITA

Jumlah korban di Gaza melepasi 30,000

Lebih 30,000 rakyat Palestin terbunuh dan lebih 70,000 lagi cedera akibat serangan rejim Israel di Semenanjung Gaza sejak 7 Okt lepas, menurut Kementerian Kesihatan Gaza

BERITA TERBARU