ARTIKEL

Bagaimana garam dihasilkan

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

RAMAI yang tidak mengetahui bagaimana garam dihasilkan sehingga menjadi benda wajib dalam setiap masakan komuniti dunia.

Garam merupakan salah satu amalan kimia tertua yang dilakukan oleh manusia.

Walaupun garam dihasilkan secara semula jadi apabila air laut menguap, prosesnya dapat direproduksi dengan mudah untuk menghasilkan hasil yang lebih tinggi.

Beberapa garam masih dihasilkan menggunakan kaedah purba, tetapi kaedah baharu, lebih cepat, dan kurang mahal telah dibangunkan.

Bergantung pada sumber garam dan teknik yang digunakan untuk menciptanya, produk akhir akan mempunyai rasa dan tekstur yang berbeza.

Hari ini terdapat tiga kaedah utama untuk mendapatkan garam iaitu penyejatan dari air laut, garam perlombongan dari bumi, dan menghasilkan garam garam.

Garam jadual yang paling umum adalah produk garam garam, manakala garam khusus atau gourmet masih dihasilkan melalui penyejatan air laut; garam yang digunakan untuk tujuan perindustrian diperoleh melalui perlombongan.

China pengeluar terbesar diikuti oleh Amerika Syarikat.

Daripada 220 juta tan garam, hanya enam peratus digunakan untuk kegunaan manusia.

Baca lain  Cadangan jimatkan RM29 bilion subsidi minyak dengan mengapungkan harga diesel, petrol RON95 cetus pelbagai polemik

Garam laut

Garam kira-kira 3.5 peratus dari lautan dunia.

Ia secara semula jadi dihasilkan apabila kolam dan kolam cetek kering di matahari dan angin dan kristal garam yang besar ditinggalkan di mana air masin sekali.

Apabila menghasilkan garam laut pada skala perindustrian, air laut diletakkan di dalam kolam tumpuan yang besar untuk membolehkan penyejatan yang cekap dari matahari dan angin.

Pembuatan garam laut hanya boleh dilakukan di kawasan yang mempunyai hujan yang rendah untuk masa yang cukup untuk lulus untuk penyejatan.

Oleh sebab itu, garam laut sering dihasilkan di kawasan kering seperti Mediterranean dan Australia.

Garam laut juga dihasilkan pada skala yang lebih kecil dan teknik kuno, mahir.

Fleur de sel adalah contoh garam artisan yang masih, hingga ke hari ini, yang dihasilkan oleh kaedah kuno.

Garam ini ringan, dihasilkan di kolam kecil di Perancis dan hanya dibuat semasa musim panas bulan Mei hingga September.

Garam batu Garam batu juga dikenali sebagai halit terdapat dalam lapisan berbatu di permukaan bumi dan dapat diekstrak melalui perlombongan dalam-aci.

Baca lain  Batik Air gantung operasi ke Istanbul mulai 1 Mei

Ini deposit garam yang besar adalah hasil daripada saluran air bawah tanah purba yang telah lama menjadi kering.

Garam batu diekstrak melalui dinamit, sama dengan fesyen untuk perlombongan sebarang mineral lain.

Sebaik sahaja ia dibawa ke permukaan bumi, ia dihancurkan dan digunakan untuk keperluan bukan industri dan lain-lain.

Garam jenis ini mengandungi banyak mineral dan kekotoran lain.

Air garam

Walaupun lautan adalah garam semula jadi, perlombongan hidraulik garam melibatkan air mengepam di bawah permukaan bumi untuk membubarkan deposit garam dan membuat air garam garam.

Air garam ini kemudiannya dipam ke permukaan dan disejat untuk menghasilkan garam.

Garam masin boleh dirawat sebelum penyejatan untuk mengurangkan kandungan mineral, menghasilkan kristal natrium klorida yang hampir tulen.

Kaedah ini murah, mempunyai hasil yang tinggi, dan menghasilkan garam yang sangat bersih.

BERITA LAIN

Komersialkan beras premium Ba’kelalan

LAWAS: Penjenamaan semula pembungkusan beras Adan bakal mengangkat nilai tanaman tradisional itu sebagai beras organik premium. Yang di-Pertua Dewan Negara, Senator Datuk Mutang Tagal, berkata

Teliti keperluan pinda perundangan mesra pelabur AI

KUCHING: Malaysia perlu segera mengadaptasi landskap ekonomi semasa untuk terus berkembang supaya sentiasa kompetitif di rantau ini dengan menarik pelaburan daripada syarikat sektor teknologi, kecerdasan

BERITA TERBARU