ARTIKEL

Baja alternatif daripada sawit

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

Gambar hiasan

DI SARAWAK, kini terdapat 84 kilang kelapa sawit beroperasi.

Walaupun hampir semua kilang kelapa sawit itu memproses buah tandan segar (BTS) antara 45 hingga 120 tan sejam, beberapa kilang minyak sawit lama dengan kapasiti pemprosesan yang lebih rendah juga masih beroperasi.

Sarawak mengeluarkan 3,907,820 tan metrik minyak sawit mentah (MSM) pada 2021 iaitu 3.68 peratus lebih rendah berbanding setahun sebelumnya. Ini disebabkan oleh kekurangan buruh yang dihadapi oleh syarikat perladangan kelapa sawit yang menyebabkan pengeluaran BTS yang lebih rendah.

Tiga hasil sampingan utama daripada proses mengekstrak minyak daripada BTS ialah fiber penempaan sawit (PPF), tempurung isirong sawit (PKS) dan tandan buah kosong (EFB).

PPF ialah sisa yang diperolehi selepas penempaan buah sawit untuk perahan minyak dan menyumbang kepada 10-15 peratus daripada BTS.

Ia mungkin mengandungi sejumlah besar sisa minyak sawit menjadikannya bahan mudah terbakar yang baik dan kebanyakannya digunakan sebagai bahan api untuk kilang kelapa sawit, dengan ia dibakar untuk menghasilkan wap bagi menjana elektrik.

Ini menjimatkan sejumlah besar bahan api diesel dan merupakan kaedah pelupusan yang mudah. PKS ialah pecahan tempurung yang tinggal selepas isi sawit diekstrak daripada operasi penghancuran.

PKS telah lama digunakan sebagai bahan api pepejal dalam kilang kelapa sawit untuk tenaga elektrik.

Memandangkan kebanyakan kilang minyak sawit di Malaysia adalah sara diri dari segi tenaga, Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) melaporkan bahawa hampir 1 juta tan PKS telah dieksport ke dunia, dengan Jepun merupakan pasaran utama dengan perkongsian 99.6 peratus dalam 2020.

Manakala EFB ialah saki-baki BTS selepas buah-buah sawit dikeluarkan untuk pemprosesan minyak.

Ia adalah salah satu produk sampingan yang paling ketara dari segi kuantiti, dengan setiap tan metrik BTS menghasilkan kira-kira 0.22 tan metrik EFB.

Secara tradisinya EFB dibuang terus di ladang untuk tujuan sungkupan.

Bagaimanapun, EFB yang berlebihan telah mewujudkan cabaran besar kepada pengilang untuk mencari cara pelupusan dengan kos efektif.

Transformasi EFB melalui proses pembakaran atau pengkomposan kepada baja organik didapati cara paling sesuai untuk mengurangkan bahan mentah ini sebelum dipulangkan ke ladang.

Baja menyumbang kira-kira 30 peratus hingga 35 peratus daripada jumlah kos pengeluaran bagi pengeluar kelapa sawit.

Tahun ini harga baja untuk kelapa sawit iaitu nitrogen dan fosforus telah meningkat lebih 100 peratus dalam tempoh enam bulan lalu didorong oleh gangguan bekalan, permintaan yang kukuh dan kos input yang lebih tinggi.

Malaysia amat bergantung kepada baja import.

Oleh itu sebarang kekangan baja secara langsung akan memberi kesan kepada pemulihan hasil pada tahun-tahun berikutnya.

Baja organik yang diperoleh daripada rawatan EFB mengandungi jumlah nutrien yang mencukupi, yang terbukti meningkatkan kesuburan tanah dan meningkatkan pertumbuhan pokok kelapa sawit.

Walaupun teknik yang tersedia untuk penghasilan baja organik ini telah banyak diuji dan dikomersialkan, masih terdapat ruang yang besar untuk penambahbaikan dari segi kecekapan, konsistensi dan yang paling penting aspek alam sekitar.

Jumlah kawasan tanaman kelapa sawit di Sarawak telah mencecah 1.61 juta hektar pada tahun 2021. Jumlah baja yang diperlukan setiap hektar adalah antara 1.3 tan metrik hingga 1.7 tan metrik setahun.

Sekiranya terdapat peluang untuk menggantikan 5 peratus hingga 15 peratus daripada dos baja sedia ada dengan baja organik berasaskan sawit tempatan yang diperoleh daripada EFB, akan ada penjimatan yang ketara dari segi aliran keluar tunai serta meminimumkan isu alam sekitar yang disebabkan oleh timbunan EFB.

Persatuan Ladang Kelapa Sawit Sarawak (SOPPOA) giat mempromosikan penggunaan dan pelaksanaan amalan pertanian yang mampan dan baik.

Justeru, SOPPOA sedang memulakan projek penyelidikan dengan Universiti Curtin Malaysia untuk mencari penyelesaian dan menambah baik proses semasa dalam menghasilkan baja organik daripada EFB.

Projek ini akan menjadi kerjasama tiga pihak antara industri, institut pembelajaran dan kerajaan, dengan harapan dapat membantu dari segi pengurangan kos baja kelapa sawit.

BERITA LAIN

Puasa pupuk kesabaran

KETIKA matahari terik di atas kepala sambil memancarkan sinarnya, ia membuatkan kita rasa tidak selesa dan letih akibat panas yang tidak terhingga.  Apatah lagi menjelang

Budak tinggi gula dalam darah

MASIH ramai yang kurang mengetahui kanak-kanak dan remaja juga boleh mengalami masalah kandungan gula tinggi dalam darah atau lebih dikenali sebagai diabetes. Lebih-lebih lagi apabila

Sarawak tumpuan biologi dunia

SARAWAK kaya dengan kepelbagaian biologi hutan yang unik sehingga dikenali sebagai salah satu titik utama biologi dunia. Ia juga penyumbang tertinggi kepada liputan hutan di

Tempat paling mahal didiami

KOS sara hidup berbeza daripada satu negara ke negara lain. Beberapa negara, kos sara hidupnya jauh lebih mahal daripada yang lain. Di bahagian tempat tinggal

Demi bekalan air bersih

PELBAGAI usaha kini sedang giat dilaksanakan untuk memastikan seluruh rakyat menikmati bekalan air bersih sekali gus menampung keperluan yang kian bertambah selain menyedari kepentingannya dalam konteks

Sistem cukai di seluruh dunia

SISTEM cukai berbeza-beza secara meluas di seluruh dunia, mencerminkan kepelbagaian landskap ekonomi, sosial dan politik negara. Walaupun terdapat banyak variasi, sistem cukai biasanya mempunyai dua

BERITA TERBARU