Bajet Sarawak 2021: Pertanian pintar menjadi agresif

KUCHING: Pertanian pintar menjadi salah satu inisiatif kerajaan untuk agresif menggunakan pintar teknologi bagi membolehkan eksploitasi penuh revolusi digital sambil meminimumkan dislokasi pekerjaan.

Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari berkata hasil kejayaan yang memberangsangkan Taman Kekal Pengeluaran Makanan Rampangi menjadi galakan kepada hasrat berkenaan.

“Kerajaan negeri akan meniru teknologi IoT ke stesen pertanian yang lain seperti Pusat Penyelidikan Pertanian, Institut Pertanian, Penyelidikan Pertanian Wilayah Utara Pusat Kabuloh, ATC Oya dan ATC Kubong,” katanya ketika membentangkan Bajet Sarawak 2021 pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) hari ini.

Selain itu, sistem e-dompet Sarawak Pay kata Abang Johari akan diperluaskan kepada lebih banyak pilihan yang merangkumi pelaksanaan platform pintar platform yang lain.

Termasuklah kata Abang Johari platform seperti tempat letak kereta, Perkhidmatan Muat Semula Telekomunikasi, Perbankan Digital seperti Pembiayaan Mikro (Pembayaran B2B) dan aplikasi boleh dikendalikan dengan e-Wallet rakan sekutu.

Menurutnya lagi Sarawak Pay telah menjadi kaedah pembayaran arus perdana di Sarawak dengan pengguna berdaftar lebih daripada 453,000 pada tahun 2020.

 

Suara Sarawak