ARTIKEL

Bangunkan bakat, perkasa agenda transformasi digital

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Zaidi (kanan) menyerahkan cenderahati kepada Tan semasa lawatan kerja ke Pejabat SMA pada Rabu.

KUCHING: Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (SEDC) memulakan agenda transformasi digitalnya khususnya dalam melaksanakan perancangan sumber perusahaan (ERP), ruang kerja moden dan pengkomputeran awan.

Pengarah Bahagian Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) dan Ketua Pegawai Maklumat (CIO) SEDC, Tan Ngoh Lim berkongsi perkara ini dengan pihak Lembaga Multimedia Sarawak (SMA) ketika mengetuai delegasi melawat pejabat SMA di Bangunan Yayasan Sarawak.

ERP adalah perisian yang digunakan oleh organisasi untuk menguruskan kewangan, sumber manusia, perolehan dan perkhidmatan mereka dengan cekap di bawah sistem bersepadu yang memastikan produktiviti yang lebih tinggi dan memperoleh pandangan penting untuk membuat keputusan.

Semasa lawatan kerja itu, Pengurus Besar SMA, Ts. Dr. Zaidi Razak turut berkongsi mengenai agenda ekonomi digital negeri ini termasuk penggunaan ID Sarawak sebagai identiti Single-Sign-On (SSO) pada semua perkhidmatan dalam talian Kerajaan Sarawak dan S Pay Global untuk memudahkan orang ramai log masuk tanpa mencipta pelbagai nama pengguna dan kata laluan.

“Oleh itu, SEDC boleh bekerjasama dengan Unit Pemodenan Perkhidmatan Sarawak (SSMU) untuk mengintegrasikan ID Sarawak dalam sistem ERP mereka,” katanya.

Zaidi juga menekankan bahawa pembangunan bakat adalah salah satu pemboleh utama dalam transformasi digital dan penting bagi SEDC untuk membangunkan bakatnya sendiri untuk kejayaan pelaksanaan ERP dan pengkomputeran awan dalam organisasi.

Tambahnya, Kerajaan Sarawak juga telah mengeluarkan Dasar Perkongsian Data yang akan membolehkan kerjasama antara agensi kerajaan.

“Bagi sistem kerajaan baharu atau sedia ada yang tidak bersepadu (Sistem Siloed), SSMU telah mengawal selia bahawa semua agensi Kerajaan Sarawak perlu menyediakan API (Application Programming Interface) untuk sistem mereka mengenai maklumat yang boleh dikongsi,”ujarnya.

Oleh itu, bagi memastikan kejayaan agenda transformasi digital, Zaidi berkata API diperlukan untuk mendapatkan data daripada sistem sedia ada ke dalam ERP bagi mendapatkan pandangan untuk membuat keputusan.


.

LAIN-LAIN BERITA

Kebajikan golongan OKU terus diperjuangkan

MIRI: Kebajikan serta sokongan untuk golongan orang kelainan upaya (OKU) akan terus diperjuangkan bagi memastikan mereka mempunyai peluang dan hak yang sama rata dalam kalangan

BERITA TERBARU

Kebajikan golongan OKU terus diperjuangkan

MIRI: Kebajikan serta sokongan untuk golongan orang kelainan upaya (OKU) akan terus diperjuangkan bagi memastikan mereka mempunyai peluang dan hak yang sama rata dalam kalangan