ARTIKEL

Bangunkan kawasan Rambungan sebagai Zon Perindustrian Akuakultur.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

Rundi meninjau kolam ternakan udang di Taman Akuakultur Loba Stoh di Lundu, hari ini.

LUNDU: Kementerian Permodenan Pertanian dan Pembangunan Wilayah komited untuk mentrasformasikan kawasan Rambungan Loba Stoh sebagai Zon Perindustrian Akuakultur.

Menterinya Datuk Seri Dr Stephen Rundi Utom berkata, ia bagi membantu mencapai sasaran Sarawak menjadi pengeksport makanan utama termasuk menjana RM1 bilion melalui udang menjelang 2030.

“Rancangannya adalah untuk menambah, meluas serta meningkatkan kawasan ternakan udang komersial kepada sekurang-kurangnya 7,000 hektar.

“Pada ketika ini, hanya sekitar 300 hektar kawasan tanah di Sarawak yang digunakan sebagai kolam ternakan udang, ia masih jauh berbanding Sabah dan Perak yang mempunyai kira-kira 1,000 hektar,” katanya.

Rundi berkata demikian selepas mengadakan lawatan ke kawasan penternakan udang Sea Horse Coporation di Taman Akuakultur Loba Stoh, Lundu, hari ini.

“Kawasan ini juga mempunyai banyak tanah yang kosong dan apa yang diperlukan sekarang adalah menambah baik kemudahan infrastruktur seperti jalan raya, bekalan air dan elektrik.

“Justeru itu, kerajaan negeri berjanji untuk terus memberikan sokongan serta melihat perkara ini dengan membantu para pemain industri berkaitan menyediakan kemudahan asas yang diperlukan,” ujarnya.

Tambahnya, kawasan tersebut juga berpotensi, strategik dan kondusif untuk dimajukan sebagai taman perindustrian udang dengan jarak perjalanan yang hanya sekitar sejam dari bandar raya Kuching.

Turut hadir Timbalan Menteri Pemodenan Pertanian dan Pembangunan Wilayah Martin Ben dan Pengurus Loba Stoh Agriculture Sdn Bhd Sing Ing Jye.

BERITA LAIN

Projek pembangunan giat dijalankan di sekitar Debak

SARIBAS: Beberapa pembangunan di kawasan sekitar Daerah Kecil Debak telah dipergiat bagi memastikan kawasan tersebut terus menikmati kemajuan. Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Kanak-kanak dan Kesejahteraan Komuniti

BERITA TERBARU

Penyulut SPM meri pengaga ngagai semua

KUCHING: Bulih pemutus peresa nyulut ba Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 ukai penyulut siku orang aja tang nya penyulut semua raban. Nembiak Sekula Sekondari (SMK)