ARTIKEL

Banjir di selatan Thailand: Hampir 60,000 keluarga terjejas

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

PATTANI: Banjir buruk susulan hujan lebat di empat wilayah di selatan Thailand -Narathiwat, Pattani, Yala dan Songkhla telah mengorbankan tiga nyawa dan menjejaskan hampir 60,000 keluarga.
Jabatan Pencegahan dan Mitigasi Bencana dalam kenyataan memaklumkan hujan berterusan telah menyebabkan 58,497 keluarga di 32 daerah dilanda banjir.
“Sehingga hari ini, tiga dilaporkan maut manakala seorang lagi dilaporkan hilang,” katanya.
Narathiwat merupakan wilayah paling teruk terjejas di mana 448 kampung dilanda banjir dan lebih 25,211 keluarga terjejas manakala Yala (15,229 keluarga), Pattani (10,508 keluarga) dan Songkhla (7,549 keluarga).
Di Pattani, beberapa kawasan rendah ditenggelami air berikutan fenomena air pasang dan pelepasan air dari Empangan Bang Lang di Yala.
Tinjauan Bernama mendapati beberapa kawasan di bandar Pattani telah dinaiki air dan pihak berkuasa tempatan sedang mempergiatkan usaha untuk mengepam air untuk mengeluarkan air banjir yang bertakung.
Sebelum ini, pihak berkuasa tempatan mengumumkan untuk melepaskan air di Empangan Bang Lang bagi mengekalkan paras air empangan yang selamat.  — BERNAMA

NOTIS TENDER

BERITA LAIN

Korban banjir cecah 400 orang di Afghanistan

ISTANBUL, Turkiye: Hujan lebat dan banjir di Afghanistan telah menyebabkan sekurang-kurangnya 400 kematian, lapor Agensi Anadolu yang memetik laporan Tolo News yang berpangkalan di Kabul.

Puluhan badak sumbu dilepaskan di Afrika Selatan

JOHANNESBURG: Berpuluh-puluh ekor badak sumbu dilepaskan ke habitat semula jadi di Afrika Selatan, dalam langkah pertama inisiatifnya untuk membebaskan 2,000 ekor badak sumbu ke dalam

Filipina beli 5 kapal pengawal pantai

MANILA: Filipina bersetuju untuk membeli lima kapal peronda pengawal pantai dari Jepun dalam perjanjian bernilai lebih AS$400 juta, kata Manila pada Jumaat. Pengumuman itu dibuat

BERITA TERBARU