ARTIKEL

Bank Dunia gesa tindakan segera selamatkan nyawa penduduk Gaza di ambang kebuluran

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

KUALA LUMPUR: Kumpulan Bank Dunia menggesa tindakan segera untuk menyelamatkan nyawa kerana lebih separuh penduduk Gaza berada di ambang kebuluran, termasuk kanak-kanak dan warga emas.

“Kami menyertai komuniti antarabangsa dalam menggesa akses segera, percuma dan tanpa halangan  kepada bekalan perubatan, makanan dan perkhidmatan penting kehidupan melalui semua cara yang ada pada kelajuan dan skala kepada penduduk Gaza,” kata agensi yang berpangkalan di Washington itu dalam satu kenyataan pada Selasa.

Laporan terbaharu oleh Klasifikasi Fasa Keselamatan Makanan Bersepadu (IPC) yang disokong oleh Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (PBB) menyatakan bahawa keseluruhan penduduk di Semenanjung Gaza atau kira-kira 2.23 juta orang menghadapi tahap keterjaminan makanan akut yang tinggi.

Menurut laporan itu, antara pertengahan Mac dan pertengahan Julai dalam senario yang paling mungkin dan di bawah andaian peningkatan konflik termasuk serangan darat di Rafah, separuh daripada penduduk Semenanjung Gaza atau kira-kira 1.11 juta orang dijangka berhadapan dengan situasi bencana. 

Selain itu, kebuluran kini diunjurkan dan akan berlaku di utara Gaza dan wilayah-wilayah lain serta dijangka berlaku dari pertengahan Mac 2024 hingga Mei 2024.

Baca lain  Trong mengetuai Parti Komunis di Vietnam

Kumpulan Bank Dunia berkata lembaga pengarahnya pada Dis 2023 meluluskan dana US$35 juta kepada rakan kongsi pembangunan yang aktif di Gaza.

Rakan kongsi itu termasuk Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF), Program Makanan Sedunia (WFP) dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Ini termasuk pakej US$10 juta untuk WFP membeli bungkusan makanan dan baucar untuk mencapai anggaran 377,000 orang, katanya. — BERNAMA

BERITA LAIN

BERITA TERBARU

Dua bot ditahan langgar syarat sah lesen

TANJUNG MANIS: Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Zon Maritim Tanjung Manis menahan dua bot tempatan selepas disyaki melanggar syarat sah lesen dalam satu operasi,