ARTIKEL

Bekalan air, elektrik luar bandar

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

ISU bekalan air dan elektrik di luar bandar merupakan fokus Kerajaan GPS yang tidak pernah ada noktah, bahkan kerajaan pimpinan Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg telah melakukan yang terbaik demi kesejahteraan rakyat.

Penyandang kerusi Dun Saribas, Mohammad Razi Sitam mengakui dahulu dan kini sangat jauh berbeza. “Dulu-dulu isu tiada air, tiada paip, ada kawasan yang belum sampai saluran paip… tetapi setelah selesai, timbul masalah lain angin ‘mupus’ yang keluar daripada kepala paip tetapi tiada air.

“Namun, dengan usaha berterusan Kerajaan Sarawak yang disokong Kerajaan Persekutuan, Alhamdulillah banyak kawasan telah mendapat liputan bekalan air termasuk di luar bandar dan pedalaman.

“Difahamkan sehingga kini liputan di Sarawak mencapai 99 peratus bagi kawasan bandar dan 66.5 peratus liputan bekalan air bersih dan terawat di luar bandar,” katanya.

Jelasnya, pada masa ini di mana-mana ada sahaja projek untuk menambah baik bekalan air.

“Maknanya, Kerajaan GPS bekerja keras untuk mencapai sasaran bagi melengkapkan liputan bekalan air di seluruh Sarawak beberapa tahun akan datang.

Baca lain  Hayati khazanah adat resam dan budaya

“Bagi saya, inilah pentingnya mengapa Kerajaan GPS harus diberikan mandat oleh rakyat agar usaha kerajaan selama ini tidak terhenti.

“Saya yakin, Abang Johari dan kerajaannya mempunyai perancangan yang kukuh untuk merealisasikan harapan rakyat,” ujarnya.

Beliau yang antara yang lantang menyuarakan isu bekalan air pada setiap persidangan Dun mengharapkan Kerajaan Sarawak akan terus memberikan diskaun atau subsidi bil air seperti mana kini, yang mana melibatkan perbelanjaan RM40 juta.

BERITA LAIN

60 projek untuk pembangunan kawasan Mukah

MUKAH: Sebanyak 60 projek telah dikenal pasti oleh Agensi Pembangunan Delta Rajang (RADDA) bernilai RM1.5 bilion akan memberi manfaat kepada penduduk di sekitar kawasan Mukah.

Tebingan Sungai Mukah baharu dibina di bawah RADDA

MUKAH: Pembinaan Tebingan Sungai Mukah baharu sedang dilaksanakan di bawah Agensi Pembangunan Delta Rajang (RADDA) sebagai usaha meningkatkan infrastruktur di sini. Premier Sarawak Datuk Patinggi

Bina bangunan guna pencetak 3D

KUCHING: Kerajaan Sarawak sedang meneroka kaedah alternatif membina rumah atau bangunan menggunakan pencetak 3D. Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata,

Naik taraf fungsi pos kawalan

KUCHING: Kerajaan Sarawak akan bekerjasama dengan Kerajaan Persekutuan untuk menyediakan lokasi bagi membangunkan Kompleks Kastam, Imigresen, Kuarantin dan Keselamatan (CIQS). Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan

Manfaatkan peruntukan GKCDA untuk pembangunan Bau

KUCHING: Daerah Bau diperuntukkan RM450 juta menerusi peruntukan Agensi Penyelarasan Pembangunan Greater Kuching (GKCDA) untuk melaksanakan projek pembangunan di daerah tersebut. Timbalan Menteri Pengangkutan (Sungai

BERITA TERBARU