Trending

Bekalan daging cukup untuk Aidiladha

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

KLANG:: Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) memberi jaminan bekalan makanan termasuk daging, mencukupi untuk keperluan sambutan Aidiladha tahun ini.

Menterinya, Datuk Seri Mohamad Sabu berkata pihaknya akan memastikan perkara itu dan akan menjalankan pemantauan dari semasa-semasa.

Beliau berkata menerusi agensinya, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) dan Persatuan Peladang Kebangsaan (PPK), juga akan membuat intervensi jika berlaku kenaikan harga mengejut barang keperluan itu.

“FAMA dan Persatuan Peladang (PPK) akan melakukan ‘interfere‘ seperti Ramadan yang lepas. Alhamdulilah, harga daging dapat dikawal malah dijual dengan harga yang lebih murah,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Kompleks Sukan 89 Arena, Klang dekat sini hari ini.

Sementara itu Mohamad memaklumkan bahawa FAMA sedang merancang untuk menambah cawangan sedia ada di negara ini bagi memastikan keterjaminan bekalan makanan.

“Keterjaminan makanan ini memang dah jadi isu dunia bukan hanya di Malaysia, satu dunia terlibat katanya,” katanya-BERNAMA

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

22 September 2023

Berita Terbaru