Bida anugerah bandar kreatif

KUCHING: Kuching menjadi bandar pertama di Malaysia yang menawarkan bidaan anugerah Jaringan Bandar Kreatif (UCCN) Pertubuhan Pendidikan, Ilmiah dan Kebudayaan Pertubuhan BangsaBangsa Bersatu (UCCN) untuk Gastronomi yang bersaing dengan Macau, Phuket, Jeonju, Chengdu bersama-sama dengan 242 bandar lain.

“Majlis Bandaraya Kuching Selatan (MBKS) akan mengurus penghargaan dan dokumentasi untuk memastikan permohonan ke Unesco disiapkan dengan baik,” kata Datuk Bandar Kuching Selatan Datuk Wee Hong Seng. Menurutnya, ia juga melibatkan kerjasama Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Persatuan Atelier Sarawak (SAS) dan Jawatankuasa Kesenian dan Warisan Kulinari.

“Ini merupakan pertemuan pertama dengan semua jawatankuasa mengenai rancangan serta persiapan untuk maju dan keluar dengan kedudukan yang kukuh. Ini membolehkan kita dapat menawarkan penghargaan UCCN Gastronomi,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas perjumpaan me-ngenai Kuching Bida Bandar Kreatif Unecsco Untuk Gastronomi di MBKS di sini, pada Selasal..

Sementara itu, Setiausaha Tetap Kementerian Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan Hii Chang Kee berkata, penghargaan itu untuk membantu Sarawak mendapatkan kedudukan dalam peta dunia. “Sekiranya kita berjaya mendapat pengiktirafan daripada Unesco, itu merupakan promosi pemasaran yang kuat untuk Sarawak,” tambahnya.

Disebabkan Kuching telah dianugerahkan dengan penghargaan Bandar Kraf Dunia oleh Majlis Kerajinan Dunia (WCC), jawatankuasa itu berhasrat untuk mendapatkan satu lagi pengiktirafan antarabangsa untuk Kuching di bawah gastronomi.

“Kuching memiliki cukup ramuan dan masakan daripada pelbagai budaya untuk memenuhi syarat kita dalam peta dunia sebagai pusat gastronomi. “Trend untuk makanan kini adalah ketika melakukan perjalanan, mereka akan mencari tempat yang menyajikan makanan yang baik dan Kuching merupakan tempat terbaik kerana terkenal dengan budaya makanan kita,” kata Presiden SAS Edric Ong.

Edric memberitahu, atas pelbagai jenis bahan semula jadi, semua masakan yang berasal dari pelbagai tempat di Sarawak seperti garam Bario, nanas dari Sarikei, Kompia Sibu dan banyak lagi kini terdapat di Kuching. “Ia faktor Kuching dipilih sebagai UCCN untuk gastronomi.

“Tidak seperti Kota Warisan di negara lain yang terbatas pada warisan yang mereka miliki. Negara yang mengajukan permohonan UCCN dapat memiliki seberapa banyak kota yang memohon bidang yang berbeza, namun ia mesti dipohon melalui Datuk Bandar dan disokong oleh Kementerian Pelancongan dan Kesenian.

“Sekiranya kami berjaya mendapat penghargaan, bandar lain di Sarawak akan memohon kategori lain di bawah UCCN,” kata Ketua Jawatankuasa Warisan dan Seni Kulinari Sarawak (SCHAC) Datin Donna Wee. Jawatankuasa itu dibentuk untuk mengumpul kertas kerja, rancangan tindakan dan strategi mengenai apa-apa yang harus dilakukan dalam empat tahun akan datang.

“Rancangan tindakan diperlukan agar kita dapat bertahan selama empat tahun dan penghargaan yang diberikan kepada kita dapat dipertahankan tetapi semuanya harus dipimpin oleh majlis perbandaran dengan sokongan pihak kementerian,” tambahnya.

Suara Sarawak