ARTIKEL

Bilakah kali terakhir anda memeluk orang yang tersayang?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

Pelukan mengeratkan hubungan kita dengan orang yang tersayang, menyatukan dan melindungi kita daripada cabaran kehidupan. Namun, dalam hiruk-pikuk kesibukan sehari-hari, seringkali kita melupakan betapa pentingnya kasih sayang ini. Mungkin seiring dengan bertambahnya usia, kehadiran ibubapa kita mulai pudar dari fokus kita, namun saat itulah kita mulai menghargai setiap pelukan dan ucapan mereka dengan lebih mendalam.

Pada era moden ini, kita sering didorong untuk mengejar kekayaan material dan kejayaan dalam kerjaya, kadang-kadang dengan mengabaikan nilai-nilai tradisional dan hubungan sosial yang penting. Hal ini dapat melonggarkan ikatan intim dengan anak-anak kita dan mengabaikan kepentingan keluarga sebagai hadiah yang paling berharga. Ianya hanya apabila kita mengambil masa untuk benar-benar merasai pelukan tulus dari anak-anak kita bahawa kita sedar betapa pentingnya kebahagiaan sejati.

Pelukan mengurangkan kebimbangan dan ketakutan
Kajian menunjukkan bahawa pelukan merupakan terapi yang dapat membantu dalam pencegahan penyakit, mengurangkan atau menghilangkan masalah kesunyian, kemurungan, kebimbangan, dan tekanan. Lebih-lebih lagi, kajian juga menunjukkan bahawa pelukan mempunyai banyak kesan yang positif dan mendalam terhadap kesihatan fizikal dan mental. Pelukan memicu pelepasan oksitosin, juga dikenali sebagai “hormon pelukan” yang membantu mengurangkan kesunyian, meredahkan kemarahan dan menurunkan tekanan darah. Ia juga melepaskan hormon serotonin yang menggalakkan perasaan keseronokan dan kestabilan di samping membolehkan emosi lebih stabil dan gembira.

Melalui penyelidikan yang tertentu, telah didapati bahawa pelukan tidak hanya mengurangkan ketegangan otot, tetapi juga membantu menguatkan sistem imuniti dan memperbaiki kesihatan jantung. Kajian yang serupa turut menunjukkan bahawa tindakan memeluk objek seperti anak patung juga mampu mengurangkan kebimbangan.

Urutan tersuai dengan perasaan yang ikhlas
Tahun ini, OGAWA mengembalikan erti sebenar pelukan sejati. Sempena Hari Ibu/Hari Bapa yang istimewa ini, kita mengungkapkan rasa terima kasih kepada ibu bapa kita dengan cara yang istimewa. Biarpun kita tidak dapat bersama dengan mereka secara langsung sekerap yang kita ingin, kita boleh menhadiahkan kerusi urut OGAWA yang memberikan mereka pelukan hangat “Enhanced Hug.” Dari mengurangkan tekanan dan melonggarkan otot, kepada meningkatkan kesihatan mental; hadiah ini membawa keselesaan dan membiarkan ibu bapa kita merasai kasih sayang kita walaupun tidak berada di sisi mereka.

Sistem kawalan yang dikuatkuasakan oleh OVERSEER OGAWA melalui teknologi A.I yang menganalisis seluruh badan menggunakan Pengesan Keletihan AI dan mencadangkan urutan yang ideal secara langsung berdasarkan keadaan unik pengguna merupakan pilihan yang terbaik. Baru-baru ini, OGAWA telah dianugerahi AI – Health Products & Services dengan OVERSEER di Malaysia Technology Excellence Awards 2024, merupakan jenama kesihatan tunggal di pasaran yang memenangi anugerah ini. Oleh sebab itu, sekarang adalah waktu yang terbaik untuk memberikan pelukan yang memenangi anugerah kepada ibu bapa anda!

Terapi-terapi melalui pengalaman urutan yang istimewa

OGAWA Maestro – dikuatkuasakan oleh OVERSEER adalah produk pertama yang menggabungkan Multi-Sensory Stimulation (MSS) OGAWA dalam pengalaman urutan yang komprehensif. Ia menggunakan terapi lampu merah untuk meningkatkan kualiti tidur, terapi ion negatif untuk meningkatkan imuniti, dan terapi muzik rentak binaural untuk menggalakkan relaksasi dan mengurangkan tekanan. Menurut kajian bersama dengan Universiti Malaya, pengguna M.6 Deep Tissue Program/M.6 Sweet Dream Program pada kerusi urut OGAWA menunjukkan peningkatan masing-masing sebanyak 81.32% dalam peredaran darah dan peningkatan 88.73% dalam kualiti tidur.

Ini menjadikannya pilihan yang ideal untuk membangunkan gaya hidup yang sihat dan merupakan salah satu pelaburan terbaik untuk kesihatan orang yang tesayang. OGAWA Maestro bukan sahaja melegakan keadaan fizikal ibu bapa kita, tetapi juga berfungsi sebagai langkah holistik untuk penjagaan kesihatan preventif. Apabila ibu bapa menua, mereka mungkinnya mulia menghadapi cabaran kesihatan seperti sakit sendi, ketegangan otot, dan peredaran darah yang kurang baik. Melalui program urutan eksklusif OGAWA Maestro, ia menguatkan detoksifikasi, meningkatkan peredaran darah, dan meningkatkan metabolisme bersama dengan membaikpulih keadaan fizikal dan mental sambil meningkatkan kualiti tidur.

Tawaran Besar Trade-In
Sempena musim Hari Ibu/Bapa ini, OGAWA merupakan pilihan yang terbaik bagi membantu anda untuk memberikan pelukan hangat kepada ibu bapa anda. OGAWA Maestro membolehkan mereka merasai kasih sayang kita apabila mereka letih, seolah-olah pelukan lembut yang memberikan keselesaan dan penjagaan yang tak terbatas. OGAWA sekarang menawarkan promosi Trade-In dengan diskaun sehingga RM 8,XXX* dan waranti sehingga lima tahun! Tawaran ini merupakan pelaburan kesihatan yang terbaik bagi kesihatan ibu bapa anda.
Bukan itu sahaja, OGAWA juga memberikan kejutan istimewa! Sertai pertandingan Spend, Pick & Win mereka di mana-mana outlet atau roadshow OGAWA hari ini, dan berpeluang untuk memenangi hadiah bernilai sehingga RM1,500,000!*

Mengenai OGAWA
Ditubuhkan pada tahun 1996, OGAWA kini mempunyai lebih daripada seribu kedai atau kaunter di seluruh dunia, dan disenaraikan di antara jenama kesihatan terkemuka di seluruh dunia. OGAWA mempunyai pasukan R&D yang berdedikasi dan merupakan jenama kesihatan pertama dalam industri yang bekerjasama dengan Universiti Malaya – selaras dengan matlamatnya untuk membawa produk dan perkhidmatan kesihatan termaju kepada para pengguna. Semua produk OGAWA mendapat pensijilan kualiti SIRIM. OGAWA telah memenangi pelbagai anugerah bergengsi, termasuk Most Promising Brand Putra Brand Awards, Readerโ€™s Digest Trusted Brand โ€“ Gold Award, Sin Chew Business Excellence Awards, Malaysia Health & Wellness Brand Awards, Asia Pacific Enterprise Award dan banyak lagi. Kajian terkini oleh Kantar Group menunjukkan bahawa 89% pengguna memilih OGAWA sebagai jenama pilihan mereka, dan 77% pengguna menganggap OGAWA sebagai jenama yang boleh dipercayai.
๐Ÿ“ IOI City Mall Putrajaya
Lower Ground East Court
๐Ÿ—“8 โ€“ 19 May
Yong https://bit.ly/4dmqMfO
Christina https://bit.ly/3vnqBiX

๐Ÿ“ Queensbay Mall
Ground Floor Central Zone
๐Ÿ—“9 – 19 May
Lex Lee https://bit.ly/3r7y5oj

๐Ÿ“ AEON Bandaraya Melaka
Centre Court
๐Ÿ—“21 – 26 May
Faizal https://bit.ly/3xSCOgG

๐Ÿ“ IOI Mall Puchong
Centre Court
๐Ÿ—“29 May โ€“ 9 June
Christina https://bit.ly/3vnqBiX

๐Ÿก Cawangan OGAWA seluruh Malaysia:
https://bit.ly/3gMBLH3
๐Ÿ“ž Hubungi untuk maklumat lanjut:
https://bit.ly/3AsielC

*Tertakluk kepada terma & syarat.

BERITA LAIN

Polis mohon bantuan cari kanak-kanak hilang

JOHOR BAHRU: Polis meminta bantuan orang ramai untuk mengesan seorang kanak-kanak perempuan berusia 12 tahun yang dilaporkan hilang sejak 20 Mei lepas. Ketua Polis Daerah

PDRM

Warga emas ditemui maut dalam longkang

IPOH: Seorang lelaki warga emas berusia 63 tahun ditemukan lemas selepas dipercayai terjatuh dalam longkang besar Sungai Pinji, Kampung Sungai Rapat, di sini semalam. Ketua

BERITA TERBARU

RM35,000 untuk ganti paip graviti lama

PAKAN: Sejumlah RM35,000 telah diperuntukkan kepada Sekolah Kebangsaan (SK) Ulu Entaih bagi membeli dan menggantikan batang paip graviti lama sekolah tersebut untuk kegunaan seharian mereka.