Trending

Bimbing pembeli rumah dengan data, maklumat sahih

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel
Foto: BERNAMA

KUCHING: Penilai hartanah berdaftar bertanggungjawab untuk membimbing serta mendidik pengguna terutama pembeli dan bakal pemilik hartanah bagi mendapatkan maklumat mengenai pasaran hartanah.

Timbalan Menteri Kewangan I Datuk Seri Ahmad Maslan berkata, dengan menjalankan tugas secara profesional dan menegakkan etika, nilai pasaran harta yang diurus niaga boleh diterjemahkan kepada data ekonomi yang boleh dipercayai.

“Selain itu, penting untuk penilai di negara kita menggunakan Kecerdasan Buatan Pelbagai Benda (AIoT) dengan perkongsian data-data terkini, supaya ia boleh digunakan oleh mereka yang terlibat dalam sektor harta tanah, pembeli, pengguna dan sebagainya.

“Dengan bantuan AIoT, keputusan yang lebih bermaklumat, khusus dan boleh dipercayai boleh dibuat dengan segera.

Malah pengguna data seperti bank, penyelidik dan profesion lain yang berkaitan juga akan dapat menggunakan dan menganalisis data serta membantu penggubal dasar dalam menghasilkan dasar berkaitan harta yang cekap dan tepat,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan perasmian Kongres Persatuan Penilai Asean (AVA) Ke-25 di sini, semalam.

Tambahnya, penilai dan pemain hartanah dianggap profesional global kerana kepakaran mereka penting kepada fungsi pasaran hartanah global serta memainkan peranan penting dalam memastikan pertumbuhan ekonomi di rantau ASEAN.

“Mereka beroperasi dalam dunia yang kompleks dan berkaitan kemahiran dan pengetahuan mereka penting untuk membuat keputusan termaklum, mengurus risiko dan memastikan integriti urus niaga hartanah merentas sempadan.

“Sebagai sebahagian daripada sektor penyumbang ekonomi, hartanah memainkan peranan penting dalam ekonomi Malaysia dengan memenuhi keperluan perumahan dan komersial dan meningkatkan perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

“Selain mewujudkan pekerjaan, memacu pertumbuhan ekonomi, membangunkan infrastruktur, menarik pelaburan, menyokong pelancongan, memberi kesan kepada rantaian bekalan dan menjana pendapatan kerajaan,” jelasnya.

Mengulas mengenai persidangan tersebut, ujarnya, ia disertai sekitar 477 peserta dari 16 negara, bagi menggalakkan hubungan yang lebih erat dalam kalangan penilai di negara-negara ASEAN.

Sementara Presiden AVA Abdul Razak Yusak berkata, persidangan terbabit juga bertujuan menyediakan rangka kerja organisasi untuk wilayah kerjasama dalam kajian dan penyelidikan dalam penyelarasan bidang penilaian yang relevan sebagai pembangunan sosial dan ekonomi “Ia juga untuk bekerjasama dengan antarabangsa, serantau, kebangsaan dan lain-lain organisasi dalam memajukan perkara tersebut di atas objektif.

“Tema kongres menonjolkan kepentingan inovasi, pertumbuhan dan kekal mendahului arah aliran industri dalam bidang sebenar estet dan penilaian perniagaan,” ujarnya.

Untuk berjaya mencapai tahap baharu dalam bidang tersebut, pihaknya perlu memperkenalkan dan menyesuaikan diri dengan beberapa strategi dan pendekatan baharu.

AVA ditubuhkan pada 1981 dengan lima ahli pengasas iaitu, Indonesia, Malaysia, Filipina, Singapura dan Thailand seterusnya berkembang ke Brunei (1990), Vietnam (1997) dan Kemboja (2009).

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

27 November 2023

Berita Terbaru