ARTIKEL

Bina bangunan guna pencetak 3D

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Kerajaan Sarawak sedang meneroka kaedah alternatif membina rumah atau bangunan menggunakan pencetak 3D.

Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata, negeri ini mahu mengambil pendekatan baharu dalam membina rumah dan bangunan.

“Saya menghantar sekumpulan syarikat pembinaan di bawah Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (SEDC) ke China untuk mengetahui lebih lanjut berkaitan teknologi terkini seperti menggunakan pencetak 3D untuk membina rumah.

“Rumah bercetak 3D ini boleh disiapkan dalam tempoh lima minit dan dengan teknologi baharu ini, kita dapat mengurangkan kebergantungan kepada tenaga buruh,” katanya ketika menyempurnakan Majlis Simbolik Penyerahan Sumbangsih Raya 2023 di Bilik Mesyuarat Utama Wisma Bapa Malaysia, di sini, semalam.

Ketika ditemui pemberita, beliau menjelaskan lebih lanjut dengan pencetak 3D, pembinaan rumah atau bangunan bukan sahaja dapat dibangunkan dengan lebih cepat, tetapi juga mampu mengurangkan kos.

“Tetapi apa yang penting seseorang itu mesti menguasai teknologi, dan kemudian orang yang terlibat dalam industri pembinaan akan dibayar lebih tinggi.

“Inilah yang kita panggil ekonomi berpendapatan tinggi menggunakan teknologi terkini,” katanya. Dalam industri pembinaan, pencetakan 3D digunakan untuk mencipta komponen pembinaan atau untuk mencetak keseluruhan bangunan.

Cetakan 3D dapat membantu menjimatkan masa, mengurangkan pembaziran dan kesilapan manusia.

BERITA LAIN

BERITA TERBARU