ARTIKEL

Bukan semua haiwan boleh dipelihara

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

MAJORITI masyarakat hari ini memiliki dan membela haiwan peliharaan seperti kucing atau anjing.

Ciri-ciri haiwan peliharaan yang paling digemari ialah haiwan yang setia, suka bermain, menarik perhatian dan comel.

Tambahan pula, haiwan kesayangan itu akan sentiasa menjadi teman setia kepada si pemilik sama ada semasa susah, senang, sedih, gembira bahkan mampu membuang rasa sunyi.

Justeru, tahukah anda membela haiwan peliharaan di rumah banyak manfaatnya?

Dari segi kesihatan, ia menggalakkan si pemilik keluar untuk beriadah dan bersosial kerana lumrah haiwan memang aktif bermain secara langsung mempengaruhi gaya hidup si pemilik untuk kekal aktif.

Selain itu, haiwan peliharaan juga memberi sokongan sosial kepada tuannya selain memupuk rasa bertanggungjawab.

Namun demikian, ada sesetengah orang suka pelihara haiwan eksotik.

Haiwan eksotik merupakan haiwan yang sukar ditemui dan jarang dibela sebagai binatang peliharaan di rumah.

Dalam bahasa mudahnya, haiwan ini selalunya dikategorikan sebagai haiwan liar, bukan haiwan domestik.

Bagaimanapun, minat untuk membela haiwan demikian semakin meningkat dalam kalangan masyarakat kerana keunikannya dikatakan memberi kepuasan dan kemegahan kepada si pemilik.

Disebabkan itu, ada orang sanggup membela haiwan eksotik atau spesies hidupan liar terlindung ini tanpa lesen.

Di bawah Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010 Akta 716, terdapat dua tahap perlindungan hidupan liar yang disenaraikan iaitu Jadual Pertama ialah senarai spesies hidupan liar yang dilindungi manakala Jadual Kedua ialah senarai spesies hidupan liar yang dilindungi sepenuhnya.

Sebelum memasang niat untuk membela haiwan eksotik, alangkah molek semak dahulu sama ada haiwan berkenaan boleh dibela atau tidak.

Bukan semua haiwan itu boleh dipelihara kerana ada haiwan ini dikategorikan sebagai haiwan terlindung atau haiwan terancam.

Membelanya tanpa permit akan membawa padah. Tetapi mungkin didorong kerana sifat tamak dalam diri, membayangkan kekayaan yang bakal dimiliki atau hobi, ada orang sanggup memelihara haiwan liar atau eksotik tanpa lesen, bahkan ia dibunuh untuk mengambil bahagian tertentu anggota badannya.

Jika anda masih ingat, pada Januari lalu seorang lelaki di Sibu dijatuhi hukuman penjara enam bulan dan denda RM28.2 juta kerana memiliki pelbagai jenis burung dan hidupan liar termasuk 28,181 sisik tenggiling.

Di Miri pula, warga Indonesia dijatuhi hukuman penjara satu tahun dan denda RM50.85 juta kerana memiliki 5,058 sisik tenggiling.

Manakala di Bintulu, dua lelaki dari Pulau Pinang masing-masing dijatuhi hukuman penjara setahun dan denda RM1.46 juta apabila didapati bersalah memiliki 146 tenggiling.

Kes terbaru, seorang pengarah sebuah syarikat akan dibicara di Mahkamah Sesyen Sibu pada 7 April ini atas pertuduhan memiliki pelbagai haiwan dilindungi tanpa kebenaran.

Dia didakwa memiliki burung merpati batu, burung helang, burung enggang, penyu, landak, tupai pokok, buaya, myna bukit, beruang matahari, kucing beruang, kera ekor babi, kera ekor panjang dan bali myna.

Melihat senario ini, hukuman berat sehingga berjuta-juta ringgit dikenakan kepada individu yang terlibat dalam beberapa kes sebelum ini seolah-olah dipandang enteng oleh sesetengah pihak.

Mengapa tangkapan, dakwaan dan hukuman tidak lagi ditakuti?

Adakah penguatkuasaan dan kempen kesedaran yang dilakukan tidak berkesan?

Golongan ini sanggup berhabis dan melanggar undang-undang demi memenuhi minat dan mengaut keuntungan.

Ketua Pengarah Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan), Datuk Abdul Kadir Abu Hashim mendedahkan, spesies haiwan eksotik yang sering mendapat permintaan ialah pelbagai baik daripada spesies burung sehinggalah kepada kumpulan reptilia dan mamalia tertentu.

Dakwaan beliau bahawa memelihara hidupan liar atau jenis eksotik sebagai haiwan kesayangan dilihat satu gaya hidup atau trend dalam kalangan masyarakat kini, mungkin benar.

Keadaan menjadi rumit apabila ada peniaga haiwan eksotik yang tidak sah dalam pasaran yang menjual haiwan terlindung ini.

Dalam hal ini selagi ada permintaan pasaran, haiwan-haiwan malang ini akan terus diburu, dikeluarkan dari habitat asal atau lebih dahsyat dibunuh kerana mitos yang berkaitannya!

Maka, cadangan yang pernah diutarakan oleh Pengarah Zoologi dan Veterinar Zoo Negara, Dr Mat Naim Ramli supaya hukuman mati atau penjara seumur hidup diperkenalkan bagi mereka yang didapati bersalah memburu harimau secara haram, dengan mencontohi pendekatan China yang mempunyai dasar toleransi sifar terhadap pemburuan beruang panda, wajar kita fikirkan bersama.

Mungkin hukuman sedemikian dapat menghentikan pemburuan haiwan-haiwan malang itu.

BERITA LAIN

Puasa pupuk kesabaran

KETIKA matahari terik di atas kepala sambil memancarkan sinarnya, ia membuatkan kita rasa tidak selesa dan letih akibat panas yang tidak terhingga.  Apatah lagi menjelang

Budak tinggi gula dalam darah

MASIH ramai yang kurang mengetahui kanak-kanak dan remaja juga boleh mengalami masalah kandungan gula tinggi dalam darah atau lebih dikenali sebagai diabetes. Lebih-lebih lagi apabila

Sarawak tumpuan biologi dunia

SARAWAK kaya dengan kepelbagaian biologi hutan yang unik sehingga dikenali sebagai salah satu titik utama biologi dunia. Ia juga penyumbang tertinggi kepada liputan hutan di

Tempat paling mahal didiami

KOS sara hidup berbeza daripada satu negara ke negara lain. Beberapa negara, kos sara hidupnya jauh lebih mahal daripada yang lain. Di bahagian tempat tinggal

Demi bekalan air bersih

PELBAGAI usaha kini sedang giat dilaksanakan untuk memastikan seluruh rakyat menikmati bekalan air bersih sekali gus menampung keperluan yang kian bertambah selain menyedari kepentingannya dalam konteks

Sistem cukai di seluruh dunia

SISTEM cukai berbeza-beza secara meluas di seluruh dunia, mencerminkan kepelbagaian landskap ekonomi, sosial dan politik negara. Walaupun terdapat banyak variasi, sistem cukai biasanya mempunyai dua

BERITA TERBARU

Manchester City juara lagi

PENYANDANG juara Manchester City mencipta sejarah kejohanan teratas bola sepak England apabila mengekalkan kejuaraan Liga Perdana Inggeris (EPL) buat kali keempat berturut-turut. Kejayaan diraih anak

Bertemu semula lepas 47 tahun

KUCHING: Pelajar Tingkatan Enam Kolej Tun Datu Tuanku Haji Bujang Miri 1977 berkumpul di Hotel Serapi, di sini untuk majlis makan malam perjumpaan pada 18

100 guru berpeluang lihat prototaip ART dari dekat

KUCHING: Seratus warga pendidik berpeluang melihat secara dekat prototaip kenderaan Transit Aliran Autonomi (ART) dalam satu lawatan mereka di sini, baru-baru ini. Delegasi yang terdiri